X
 
 

Започва 25-ата конференция на ООН за изменение на климата

305 0
Започва 25-ата конференция на ООН за изменение на климата
Снимка: Getty images/Guliver
Премиерът Бойко Борисов участва в 25-ата конференция на ООН за измененията на климата в Мадрид. Домакин на световния форум е испанският министър-председател Педро Санчес.

До 13 декември представители от близо 200 държави ще обсъдят последните детайли по правилата за прилагане на Парижкото споразумение.

По време на конференцията на своя среща лидерите на страните-членки на ЕС ще обсъдят важни въпроси, налагани от климатичните промени и опазването на околната среда, които са сред приоритетните теми за целия ЕС.

Очаква се генералният секретар на ООН Антонио Гутериш да призове страните значително да намалят въглеродните емисии.

По-рано генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че усилията, които се полагат за борба с климатичните промени, са крайно недостатъчни. Toй призова за край на войната срещу природата:

“От много векове човешкият род води война срещу планетата. Планетата се отбранява. Ние трябва да спрем войната си срещу природата и науката ни казва, че можем да го направим. Последните пет години са най-топлите, откакто се води статистика. Морските нива са най-високите в човешката история, ледените шапки се топят с безпрецедентна скорост, а океаните стават по-киселинни. Всички знаем последиците от това“.

Българският премиер Бойко Борисов също участва в климатичната конференция. Той припомни, че евроинституциите поставят климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място:

“Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но те казват друго – мислете първо за продължителността и качеството на живот, за 5 или 10 хил. души можете да намерите работа. Но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух - ето това изисква един дебат“.

Конференцията трябваше да се проведе в Чили, но беше отменена от правителството заради седмици на граждански протести.

Домакинството беше поето от Испания. Около 50 световни лидери се участват на срещата. На преговорите ще присъстват 29 хиляди души.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че климатичната криза е неизбежна и политическите лидери трябва да реагират. По думите му, важно е да се гарантират по-амбициозни национални ангажименти, незабавно да започнем да намаляваме емисиите на парникови газове с темпове, които ще позволят достигането на въглероден неутралитет до 2050 г.

Субсидиите за извличане на изкопаеми горива трябва да приключат и не трябва да се изграждат нови електроцентрали, работещи с въглища, след 2020 г., каза още Гутериш.

Почти всяка държава в света е подписала и ратифицирала Парижкото споразумение за климата и съгласно условията на договора всички те ще трябва да поставят нови обещания за климата на масата преди края на 2020 година.

Срещата в Мадрид сигнализира началото на 12-месечни преговори, които ще достигнат своя връх в Глазгоу през ноември следващата година.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители