Засега няма опасност от изригване на най-големия исландски вулкан

15373
Засега няма опасност от изригване на най-големия исландски вулкан

Засега няма опасност най-големият исландски вулкан – Бардарбунга, да изригне и да причини сериозни нарушения на въздушния трафик над Стария континент.

След като в събота, 23 август, Рейкявик повиши нивото на опасност от изригване на Бардарбунга от оранжево на червено, вече е върната степен „оранжево”, съобщава Mashable.

Исландия затвори въздушното пространство около най-големия си вулкан

Исландия забрани въздушния трафик в района на най-големия вулкан в страната Бардарбунга, издигайки нивото на тревога от оранжево на ...

Опасността обаче не е напълно отминала – Исландската метеорологична служба предупреждава, че през почивните дни е имало изригвания на лава, но те не са били достатъчно мощни, за да пробият ледения слой, който покрива Бардарбунга. Рано вчера сутринта са отчетени и два труса с магнитуд 5 по Рихтер в района на вулкана. Вече беше наредена евакуация на всички хора в близост до Бардарбунга – по принцип там няма постоянни поселища.

Бардарбунга, издигащ се на височина 2000 метра, се активизира на 16 август. През 2010 г. изригването на друг исландски вулкан - Ейяфятлайокутл, предизвика най-голямото затваряне на въздушното пространство на Европа в мирно време. За един месец бяха отменени повече от 100 000 полета и над осем милиона пътници останаха блокирани по летищата.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа