Засега Украйна не обявява извънредно положение

21267
Засега Украйна не обявява извънредно положение
Снимка: Gettyimages

Властите в Украйна няма да въведат извънредно положение, заради безредиците в Киев. Това обяви председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (РНБОУ) Андрей Клюев.

По-рано бе съобщено, че Върховната Рада на Украйна може да гласува в четвъртък, 23 януари, въвеждането на извънредно положение в страната. Извънредно заседание на Върховната Рада е планирано за четвъртък, на което ще бъде взето решение за обявяване на извънредно положение в Украйна. Първата крачка към него беше направена вчера - президентът направи обръщение към народа, а сега правителството трябва да подаде във Върховната Рада съответното решение и тя да го утвърди.

С новите закони авторитаризмът се завърна в Украйна, казва протестираща

Общо 119 полицаи са пострадали при втората нощ на сериозни сблъсъци в Киев, като 80 от тях са приети в болница, съобщи украинското вътр...

В същото време Виталий Кличко се оттегли от преговорите между опозицията и управляващите в Киев. Председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрей Клюев обяви, че лидерът на партия „Удар” Виталий Кличко напуска преговорите с властите за разрешаване на кризата в страната.

„Конструктивен разговор нямаше, Кличко заяви, че излиза от преговорния процес”, каза Клюев на брифинг. Той призова Кличко да се върне на консултациите.

Както стана ясно след това, Кличко е останал недоволен, че на срещата не е присъствал и президента Виктор Янукович.

Сблъсъците в Киев

50 активисти са били арестувани в Украйна заради ролята си в сблъсъците с полицията в последните дни в Киев, съобщи вътрешното министерство, предаде БГНЕС.

То уточни, че 26 активисти вече са в предварителния арест, а на 22 са повдигнати обвинения. Арестите са направени в рамките на заведено наказателно дело зарази масовите безредици, при които по данни на министерството са пострадали 163 полицаи, 80 от които са били приети в болница.

Украинската прокуратура: Сблъсъците са престъпление против държавата

Украинската генерална прокуратура призова протестиращите да прекратят сблъсъците със силите на реда, като заяви, че това е "престъпле...

50-та арестувани са били "най-активните" участници в безредиците. Активистите обаче твърдят, че стотици техни поддръжници са били ранени в резултат на силовата реакция на органите на реда.

Отделно Украинският институт за масова информация съобщи имената на 35 ранени репортери от началото на сблъсъците. Пострадалите са предимно украински журналисти, въпреки че организацията съобщи и за ранен репортер на руския телевизионен канал REN TV, пострадал при инцидент с граната и откаран в болница със съмнение за счупен крак.

По време на сблъсъците полицията арестува двама кореспонденти от украинската секция на радио "Свободна Европа" - радио "Свобода". Журналистът Дмитро Баркар и операторът Игор Ишканов твърдят, че са били бити от полицията, когато са ги арестували. "Брутално ме повалиха на земята и изтръгнаха каската ми. Няколко пъти ме удариха по главата с палки, извиха ми ръцете и ме завлякоха до полицейската кола", разказа Баркар във видеоклип, публикуван в сайта на радиото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа