Защо масово руснаците не разбраха за един от най-масовите протести срещу Кремъл? (ВИДЕО)

5273
Защо масово руснаците не разбраха за един от най-масовите протести срещу Кремъл? (ВИДЕО)

Стотици души (между 900 и 1000 по различни данни) бяха задържани след проведени протестни акции в 80 града в Русия. Те бяха организирани от руския опозиционер Алексей Навални в знак на протест срещу бездействието на властите относно негово разследване, свързано с корупционни схеми, в които участва министър-председателя на Русия Дмитрий Медведвев. Какво толкова разкри Навални, че се наложи руските държавни медии да преминат в режим "икономично", когато толкова много хора излязоха на улицата в знак на протест срещу управлението?

"Он вам не Димон" – това е документален филм-разследване на Фонда за борба с корпуцията, публикуван за първи път на 2 март 2017 година в YouTube. Именно той подпали искрата на недоволството в Русия.

Филмът представя имотите, с които разполага премиерът на Руската Федерация Дмитрий Медведев, като са описани сложните корупционни схеми, в които той участва, чрез благотворителни фондове и организации, юридически оформени благодарение на негови доверени лица (роднини и съученици). От разследването става ясно, че Медведев разполага с имоти за милиарди евро, придобити благодарение на парите на олигарси и кредити от държавни банки.

Схемата във видеото е обяснена в пълни подробности от основателя на Фонда за борба с корупция Алексей Навални.

Филмът е разделен на 10 части, всяка от която е с продължителност около пет минути. Историята започва с това как Медведев си поръчва дрехи и маратонки от фирма, която се управлява от негови познати. Информацията става известна след взлом на имейл от група хакери, които се наричат „Шалтай-Болтай“.

Видеото описва придобиването и строежа на планинска вила с хеликоптерна площадка и сауна-комплекс, имение в родното място на бащата на Медведев, увлечението му по лозарството и винарството, заради които се сдобива с лозя и замък в Тоскана.

Благотворителният фонд „Дар“, свързан с Медведев пък разполага с апартаменти за милиарди, а Навални обяснява кои са източниците на финансиране и как Медведев има две яхти.

Реакцията на обществото

Още в деня на пускането си в YouTube на 2 март тази година клипът събира около 1,5 млн. гледания. След седмица цифрата вече надминава 7 милиона. До днешна дата видеото е видяно 14 674 569 пъти.

Докато почти всички западни медии коментираха съществуването на филма, много от руските, включително и федералните телевизионни канали игнорираха събитието. На разсеяни се направиха дори медии, които по-рано са отделяли внимание на публикациите на Навални. „Ведомости“ и „Новая газета“ са единствените издания, които пишат по случая.

Интернет изданията, които осведомяват за случилото се, са: „Медиазона“, Republic, „Эхо Москвы“, РБК, „Царьград ТВ“, Meduza, сайтовете „Коммерсант“ и Forbes. За самото разследване съобщиха „РИА Новости“, ТАСС и „Интерфакс“, но без прекалено големи подробности.

Реакцията на властите

Говорителят на Медведев Наталия Тимакома отказа да коментира филма, заявявайки, че е безсмислено да обсъжда „пропагандните излияния на опозоционер и осъдена личност“.

Самият Медведев до момента по никакъв начин не е коментирал разследването и на 10 март блокира Навални в Instagram.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че в Кремъл не отдават значение на „разследванията“ на Навални. Секретарят на генералния съвет на „Единна Русия“ Сергей Неверов призова журналистите да се отнесат критично към разследването и да се въздържат от банално преразказване на „псевдоразобличенията“.

Реакцията на политиците

Председателят на федералния политически комитет на партията „Яблоко“ Григорий Явлинский заяви, че ако материалите и разследванията се потвърдят, оставка трябва да подадат както премиера Дмитрий Медведев, така и президента Владимир Путин.

Изданието „Независимая газета“ отбелязва „учудващото мълчание“ по повод на разследването не само от страна на държавните чиновници, но и от страна на опозицията.

На 17 март депутатът от Държавната Дума от Комунистическата партия на Руската Федерация (КПРФ) Валерий Рашкин се обръща към Следствения комитет с молба да бъдат проверени обвиненията към Медведев за корупция, изложени във филма.

На 24 март секретарят на Московския градски комитет на КПРФ Денис Парфьонов съобщи, че започва подготовка на процедура за парламентарно разследване по материалите от филма. Според лидера на комунистите Генадий Зюганов руските власти са длъжни да дадат „ясен отговор“.

Протестите от 27 март

След публикуването на материала от Фонда за борба с корпуцията отправят искане да се заведе наказателно дело за подкуп срещу Дмитрий Медведев и милиардера Алишер Усманов, основен акционер в лондонския "Арсенал".

Поради липсата на ответна реакция от страна на властите към разследването Алексей Навални призовава подръжниците си от цяла Русия да проведат акции на 26 март. На призива откликват опозиционни активисти в няколко десетки градове на Русия. В 24 от тях демонстрациите са съгласувани с местните власти. Но в Москва и повечето останали населени места кметствата отказват да дадат разрешение за протестни действия.

Русия нарече "опасност" американските кораби в Черно море

Генералният щаб на руските въоръжени сили нарече заплаха американските кораби в Черно море, предава РИА Новости. Съобщението гласи: &b...

Организаторът на демонстрацията във Владивосток Юрий Кучин е задържан. Най-масови са протестите в Иркутск, Красноярск, Екатеринбург, Саратов и Новосибирск. В последните три града са се събрали около 4 хил. души.

В Москва акцията започва около 14 часа местно време под формата на „протестна разходка“ по улица Тверска. В демонстрацията се включват 7-8 хил. души. Задържани са около 500, в това число и Алексей Навални. По информация на руски правозащитни организации арестуваните са 900.

В Санкт Петербург протестират 3-10 хил. души, 130 са задържани от полицията.

Кой е Алексей Навални

Алексей Навални е руски опозиционен политик, юрист и обществен активист. От 2013 г. е лидер на Партията на прогреса.

Руският съд осъди на 2 седмици затвор Алексей Навални (ВИДЕО)

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е получил присъда от съда в Москва, според която той ще прекара в затвора 15 дни, съобщава BB...

Автор е на един от най-четените блогове на обществено-политическа тематика в Русия, като печели популярността си чрез активната си борба срещу корупцията в страната. Създава и ръководи различни антикорупционни проекти както РосПил, РосЯма и други. През 2011 г. създава организация с нестопанска цел "Фонд за борба с корупцията" (на руски: Фонд борьбы с коррупцией). Фондът обединява всичките проекти на Навални и съществува благодарение на дарения, при това Навални се отказва от анонимни дарения.

През 2013 г. е кандидат за кмет на Москва, подкрепен от партията ПАРНАС. Навални остава на второ място с 27% от гласовете.

На 18.07.2013 Навални е осъден от съд в град Киров на 5 години затвор за присвояване на над 500 000 долара (16 милиона рубли) от държавна компания за дървесина (т.нар. дело "Кировлес"). През 2016 г. Европейският съд по правата на човека публикува решение, с което признава, че при разглеждане на делото "Кировлес" през 2013 г. беше нарушено правото на Навални за справедлив процес.

През декември 2016 г. Навални заяви, че ще участва в президентските избори в Русия през март 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа