Защо смъртта на Берлускони ще направи Джорджа Мелони още по-силна?

2222
Защо смъртта на Берлускони ще направи Джорджа Мелони още по-силна?
Снимка: Getty Images

Когато пристигне в грандиозната готическа катедрала в Милано за държавното погребение на Силвио Берлускони в сряда, Джорджа Мелони ще бъде сред най-видните опечалени. Самият факт, че тя е министър-председател - първата жена на този пост в Италия - се дължи до голяма степен на влиянието на самия Берлускони. Той дава на Мелони първия голям пробив в политиката, като през 2008 г. я прави най-младия министър в историята на страната - на 31-годишна възраст.

Миналата година той допринесе за падането на Марио Драги от премиерския пост, свиквайки на обяд в луксозната си вила среща на десните, на която планираха да свалят правителството. А след оставката на Драги партията на Берлускони "Форца Италия", сега умерено дясноцентристко движение, се съюзи с крайнодясната група на Мелони, което доведе на власт самата нея.

Обичан и мразен: Реакции за смъртта на Силвио Берлускони

Редица бивши и настоящи политически лица, общественици, съюзници и приятели на бившият италиански министър-председател Силвио Берлускон...

Освен това Берлускони даде на Мелони един конкретен тип политическа марка, която тя направи своя собствена. Въпреки че бяха политически брат и сестра, двамата спореха често, пише Politico в свой анализ.

От една страна, личните им лидерски стилове бяха изработени от една и съща материя. И двамата можеха да бъдат непочтителни до степен на грубост. Подобно на Берлускони, политическият метод на Мелони подчертава централната роля на лидера като личност, "която говори на езика на обикновените хора", казва биографът на покойния бивш премиер Джовани Орсина.

И двамата лидери се опитват да отговорят на непосредствените искания на обикновените хора, "без да им казват какво трябва да искат", казва Орсина, който е професор в римски университет. "Лидерът не се представя за по-добър от своите последователи, той или тя е един от нас".

Предложението на Мелони към избирателите на миналогодишните избори в Италия, насочено към подпомагане на собствениците на малки бизнеси и към намаляване на данъците, е програма в стил "Берлускони", казва Орсина.

И двамата лидери имаха възможност да оформят обществения дебат чрез традиционните или социалните медийни канали. Телевизия Mediaset на Берлускони му позволи да доминира в националната дискусия, докато беше на власт в продължение на десетилетие. Но същите тези канали осигуриха и среда за вълната от десен популизъм, която позволи на Мелони да процъфти, макар че това беше по-скоро с цел търговска изгода, отколкото по политически замисъл.

Кръщават стадион на Силвио Берлускони

Градската управа на Монца предложи стадионът на едноименния футболен клуб да носи името на починалия в понеделник бивш футболен деятел ...

С привличането на постфашистките предшественици на партия "Италиански братя" на Мелони, за да сформират дясна коалиция през 1994 г., Берлускони вече е бил подготвил условията за навлизането на нейната група сред политическите лидери. "Без Берлускони нямаше да има Мелони", казва пред Politico Виторио Сгарби, заместник-министър на културата и бивш министър в правителствата на Берлускони.

В същото време присъствието на умерената дясноцентристка партия "Форца Италия" в сегашната коалиция на Мелони помогна да се придаде на нейните крайнодесни "Италиански братя" респектиращ вид, който я направи приемлива за Европа и САЩ.

Съперници и съюзници

Въпреки приликите, отношенията между Берлускони и Мелони не бяха лишени от напрежение. През 2012 г. та се отдели от партията му "Народ на свободата" - разрив в отношенията, който доведе директно до създаването на партията "Италиански братя".

През 2016 г. Берлускони се противопостави на Мелони, когато тя се кандидатира за кмет на Рим, с мотива, че няма как, защото е бременна. Мелони не забрави това.

През 2017 г., в интервю за седмичното списание "Темпи", Берлускони каза, че "винаги е ценял решителността на Джорджа, нейната компетентност, интелектуална смелост, аналитични умения".

Бойко Борисов: Силвио знаеше как да вдъхновява със своята отдаденост

"Силвио знаеше как да вдъхнови със своята отдаденост и визия за Европа!", написа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за смъртта на четирикрат...

Но той очакваше да бъде възприеман като мъдрия, по-възрастен държавник, от когото тя ще иска съвет, а като се издигна, тя отказа да му окаже нужното уважение.

Двамата често се караха, пише още Politico. Берлускони покани Матео Салвини - лидер на дясната партия "Лига" - на сватбата си и отсвири Мелони. След като тя се появи в един от каналите му и заяви, че "не дължи нищо на Берлускони", той намали изявите ѝ в ефир. В деня на изборите миналата година бившият премиер беше заснет как казва, че "малко" се страхува от нея.

Партията ѝ спечели 26% от гласовете срещу 8% за формацията на Берлускони. Изглежда, че бившият премиер трудно прие това и съставянето на дясноцентристкото правителство, ръководено от Мелони, беше труден процес. Той я смути с изблиците си, в които изразяваше подкрепата си за диктатора Владимир Путин. В отговор тя разпредели по-малко важните министерства на неговата партия и отказа постове на някои от фаворитите му.

ОЩЕ: Путин: Берлускони бе истински приятел и скъп човек

По време на преговорите Берлускони бе сниман с лист хартия, на който беше написал обвинения към Мелони, че е "властна" и "арогантна". Дори в рамките на коалицията, "Форца Италия" се противопостави на редица правителствени мерки, сред които указа за борба с грабежите, повишения лимит на плащанията в брой и зелените субсидии.

Коя е Марта Фашина - последната любов на Силвио Берлускони? (СНИМКИ)

Бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони си отиде днес в болница в Милано. Приживе той имаше слава на мъж, който се въ...

Сега смъртта на Берлускони има потенциала да засили позицията на Мелони. Депутатите от "Форца Италия" или техните избиратели имат на разположение малко други политически домове, а бъдещето на партията без нейния лидер и основател е неясно.

Макар Мелони да се смята за далеч по-десен политик от Берлускони, кръгът от избиратели, за които двамата се състезаваха, е един и същ. Миналата година много поддръжници на "Форца Италия" на Берлускони преминаха към "Италиански братя".

"Дясноцентристките избиратели в Италия споделят фундаментален набор от ценности по повечето въпроси и по отношение на светогледа", смята Лоренцо Прелиаско от социологическата агенция YouTrend. "Те гласуваха за този, който е в състояние да го изрази най-добре - Берлускони в продължение на 20 години, след това Салвини, после Мелони".

Партията на Салвини "Лига" се представя зле в социологическите проучвания и преминаването към центъра би означавало минаване в опозиция. В рамките на европейската политика "Форца Италия" е член на групата на Европейската народна партия. Групата на Мелони в ЕС - Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) - може да се съюзи с ЕНП на изборите за Европейски парламент през следващата година. В последното си интервю миналата седмица Берлускони даде благословията си за съюз между ЕНП и ЕКР.

По време на първия мандат на Берлускони като премиер през 90-те години на миналия век Мелони е тийнейджър, който изучава крайнодясната политика с група свои радикални приятели в Рим. Тя се превръща в популистки лидер, който обича да бъде възприеман като борец. Но също като Берлускони тя е готова да сключва сделки в името на властта.

Ето кога и къде ще е държавното погребение на Силвио Берлускони

Силвио Берлускони ще бъде изпратен по последния си земен път с държавно погребение, предаде АФП. ОЩЕ: Почина Силвио Берлускони Церемо...

ОЩЕ: Мелони: Почина един от най-влиятелните мъже в историята на Италия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа