Застрашена ли е Европа от радиация заради пожарите в Чернобил? (ВИДЕО)

29633
Застрашена ли е Европа от радиация заради пожарите в Чернобил? (ВИДЕО)
Снимка: www.irsn.fr

Димът от горските пожари в чернобилската зона се е разпространил към Южна Украйна, Източна Румъния, Беларус и България. Това показва модел, създаден от френския институт за ядрена и радиационна безопасност (IRSN).

"Изхвърлянията в периода от 9 до 11 април 2020 година са най-значими според моделирането. Атмосферните условия, преобладаващи до 14 април, са благоприятствали транспортирането на тези въздушни маси от зоната в Беларус, Южна Украйна, Източна Румъния и България", се казва в съобщението на френския институт за ядрена и радиационна безопасност.

Според френските учени, концентрацията на Цезий-137 (радиоактивният изотоп на химическия елемент Цезий) е повишена, но не представлява опасност за хората, като в доклада се уточнява, че става въпрос за Франция

На 20 април от международното движение "Лекари за предотвратяване на ядрена война" (IPPNW) призовават да не се омаловажава сериозността на ситуацията около пожарите в зоната на отчуждение на АЕЦ "Чернобил". Според експертите от организацията в небето над Украйна има радиоактивни облаци, съобщи Deutsche Welle.

"При неблагоприятна метеорологична ситуация от радиоактивните облаци може да пострада и останалата част на Европа", се казва в изявление на IPPNW. Според организацията, дори ако измереното в момента ниво на радиация не представлява опасност за населението, ситуацията може да се промени рязко, когато пожарът обхване по-заразени територии. 

По думите на председателя на IPPNW Алекс Розен, димните облаци от Украйна вече са достигнали някои други региони на Европа, където е установено повишено ниво на радиоактивния изотоп Цезий-137.

Властите в Киев съобщават за нормален радиационен фон. По официални данни дори в зоната на отчуждение радиационният фон е в норма. 

Нова радост за народа: Среднощен брифинг за Чернобил на Щаба по коронавируса

Среднощният брифинг на Националния оперативен щаб предизвика вълна от иронични реакции в социалните мрежи. Повод за коментарите беше к...

В потушаването на пожара са включени над 570 души и 112 единици техника. Насочени са допълнителни спасителни отряди от седем области на Украйна. Саркофагът на 4-ти енергоблок на АЕЦ "Чернобил" и другите обекти в зоната на отчуждение функционират в обичаен режим, заявиха от службата по извънредни ситуации в Украйна. 

Според украинското издание "Страна.уа" причината за това пожарите да не могат да бъдат потушени толкова дълго време са проблеми в украинската служба по извънредни ситуации. Сътрудник от службата споделя пред изданието, че институцията не е добре финансирана, а пожарните машини не са на необходимото техническо ниво. Освен това не са извършвани и дейности по предотвратяване на пожарите в областта на АЕЦ.

На главната снимка: Модел на разпространението на дима на френските учени. Целият доклад може да видите ТУК на английски и ТУК на френски език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа