Зеленски изпрати танкове в Донбас, ДНР отговори с артилерия

8289
Зеленски изпрати танкове в Донбас, ДНР отговори с артилерия
Снимка: Getty Images/Guliver

Военните действия в Донбас заплашват да се превърнат в мащабна война. Местните жители записват на видео прехвърлянето на подкрепления, артилерия и бронирани превозни средства на украинската армия към фронтовата линия. Според съобщения в медиите през последната седмица обстрелът на огневи позиции, както и населените места в близост до фронтовата линия, рязко се е увеличил.

Силите на непризнатите ДНР и ЛНР също отговарят с артилерийски огън. Експертите прогнозират, че до началото на лятото конфликтът може да се върне на нивото на интензивност от 2014-2015 г.

В Донбас е възобновен военния конфликт между въоръжените сили на Украйна (ВСУ) и силите на непризнатите Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР). За първи път през последните години и двете страни активно използват артилерия с голям калибър и придвижват свежи сили към фронта.

Три сценария за действията на Русия при настъпление на украинската армия в Донбас

Ескалацията на въоръжения конфликт в Донбас нараства. В петък (5 март) Въоръжените сили на Украйна обстреляха за пореден път позициите ...

Влак с тежки бронирани превозни средства е заснет в района на Запорожие на Украйна. Съдейки по посоката на движение, влакът се е насочвал към района на Докучаевск, контролиран от силите на ДНР.

Като част от конвоя, освен танковете, експертите идентифицираха три зенитно-ракетни системи с малък обсег „Стрела-10” и един мобилен разузнавателен и команден пункт на подразделенията за противовъздушна отбрана на тактическо ниво Ovod-M-SV.

Друг ешелон с танкове и друга военна техника е забелязан от местните жители в района на Днепропетровск. Влакът също се движел на изток.

Анализирайки разпръснати данни в мрежата, експертите оцениха броя на войските, изпратени на фронтовата линия. Според техните оценки поне два допълнителни танкови батальона, самоходен артилерийски батальон и тактически системи за ПВО се прехвърлят към Донбас.

Прехвърлянето на сили се извършва на фона на все по-чести обстрели на фронтовата зона. За първи път през последните години активно се включва артилерията на ДНР, която реагира на атаки от украинските въоръжени сили.

Опълчението в Донбас е помолено да издържи само едно денонощие срещу украинската армия

10 хиляди руски военни са готови спешно да отидат в Донбас в случай на влошаване на ситуацията на линията на контакт, пише Сергей Корин...

Мащабът на военната подготовка в Киев е оценен от военния експерт Алексей Валюженич. Според него заснетите в мрежата кадри дават представа за мащаба на предстоящото настъпление.

"Самият факт, че не се маскира оборудване, подсказва, че Киев не се страхува от реакцията на ОССЕ или други международни структури. Киев управлява войските и показва: ние сме готови и как ще отговорите? И това не е някакво хаотично движение, не е редовна ротация на войските. Това е засилването на групировките. Те прекарват тактически системи за ПВО и командни машини. Всичко е обмислено и претеглено. Наистина не знам коя войскова единица е на видеото. Мисля, че ако това е в района на Днепропетровск, тогава говорим за 17-та танкова бригада от Кривой Рог. През последните години тя вече се "отличава" на фронтовете", казва той.

На въпрос с какви сили украинските войски могат да извършат офанзива, Валюженич отговаря:

"Тук видеото от железницата не е достатъчно. Нуждаем се от данни от магистралите, а също така е желателно да видим маршрутите на военнотранспортните самолети на украинските ВВС. Но дори това, което изтече в мрежата, е достатъчно. Това са големи сили и прехвърлянето им струва сериозни пари. Така че за нищо няма да ги карат напред-назад. Това са десетки танкове, артилерия, личен състав. Сценарият на войната, струва ми се, ще бъде следният: налет с безпилотни летателни апарати, унищожаване на силите за противовъздушна отбрана на ДНР и ЛНР, а след това настъпление на големи формирования от бронирани машини под прикритието на цялата мощ на авиацията. Прехвърлянето на танкове на предната линия директно говори в полза на моите предположения, за съжаление. Следващият етап е да се преместят всички налични сили по-близо до предната линия. И тогава всичко ще зависи от това, от което се нуждае Киев - локално обостряне или те са готови за „окончателното решение" на въпроса, тоест до пълното завземане на цялата територия на ДНР и ЛНР. Ако е последното, военните действия ще обхванат края на пролетта - началото на лятото най-малко. И бих се въздържал от прогнози кой ще спечели."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа