Зеленски: Русия е забравила уроците от Втората световна война

4528
Зеленски: Русия е забравила уроците от Втората световна война
Снимка: Getty images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски коментира думите на руския външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизия Zona Bianca. Напомняме, че на 1 май Лавров изрази мнение, че в Украйна се извършва „нацификация“, а на въпрос, че Зеленски е евреин, руският министър отговаря, че „мъдрият еврейски народ казва, че най-пламенните антисемити обикновено са евреи“. Освен това Лавров казва, че Адолф Хитлер също може да има еврейски корени.

В своето обръщение Зеленски нарича тези изявления „антисемитска атака“, отбелязвайки, че Лавров „прехвърля вината за престъпленията на нацистите върху еврейския народ“ и че „в Русия забравиха всички уроци от Втората световна война и може би никога не са научили тези уроци”.

„Как въобще може да се каже такова нещо в навечерието на годишнината от победата над нацизма? Тези думи означават, че висшият дипломат в Русия прехвърля вината за престъпленията на нацистите върху еврейския народ. Нямам думи.

Разбира се, днес има голям скандал в Израел. Но никой не чува отрицания или оправдания от Москва. Там мълчат, което означава, че са съгласни с казаното от външния им министър. След руската ракетна атака срещу Бабий Яр в Киев, след повредената от обстрела менора на мястото на масови екзекуции в Дробицкий Яр край Харков, след гибелта след руски обстрел на обикновени хора, оцелели след нацистката окупация и концлагерите, такава антисемитска атака от техния министър означава, че руското ръководство е забравило всички уроци от Втората световна война. Или може би никога не са научили тези уроци.

Оттам и въпросът: ще остане ли израелският посланик в Москва, знаейки новата им позиция? Ще останат ли отношенията им с Русия същите? Защото това не е случайно. Не са случайни думите на руския външен министър, „велик експерт по хитлеризма“, казва Зеленски.

От страна на израел вече последваха светкавични реакции. Министерството на външните работи на Израел привика посланика на Русия за "изясняване" и поиска извинение. "Подобни лъжи имат за цел да обвинят самите евреи за най-ужасните престъпления в историята и по този начин да освободят потисниците на евреите от тяхната отговорност“, заяви премиерът на Израел Нафтали Бенет.

Израелският външен министър Яир Лапид също реагира на изявлението на Лавров и поиска извинение от руския външен министър: „Полагаме всички усилия да поддържаме добри отношения с Русия, но има граница и този път тя беше прекрачена. Руското правителство трябва да се извини на нас и на еврейския народ.“

ВИЖТЕ ОЩЕ: Сергей Лавров: Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа