Зеленски уволнява Залужни до дни, напрежението се реже с нож: CNN

4656
Зеленски уволнява Залужни до дни, напрежението се реже с нож: CNN
Снимка: Getty Images

До края на седмицата се очаква президентския указ на Володимир Зеленски за освобождаването на Валерий Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна. 

"Популярният главнокомандващ на украинската армия Валерий Залужни беше извикан на среща в кабинета на президента в понеделник и беше информиран, че е уволнен (...) Не беше направено официално съобщение, което означава, че Залужни все още беше на поста си в сряда вечерта, но се очаква президентски указ до края на седмицата“, съобщава CNN, позовавайки се на свои източници.

Слуховете за срещата и предполагаемото уволнение на Залужни се появиха в понеделник вечерта и бяха отразени в повечето украински и западни медии. Така например, The Economist, също с позоваване на източници от украинския Генерален щаб, също информира, че срещата се е състояла на 29 януари и че на нея Зеленски е предложил на Залужни длъжността секретар на Съвета за национална сигурност в замяна на сегашния му пост.

В The Washington Post и Financial Times излязоха аналогични материали, че в понеделник е имало среща в присъствието и на министъра на отбраната Рустем Умеров, на която Зеленски "със спокоен тон" е съобщил, че е "взел решение да освободи главнокомандващия на въоръжените сили".

Защо започна предполагаемият конфликт между двамата

Твърди се, че разногласията между президента Зеленски и главнокомандващия Залужни са възникнали след провала на украинското контранастъпление през 2023 г. И че напрежението е нараснало особено, след като Залужни описа войната с Русия като безизходна в свой текст, излязъл в The Economist през ноември миналата година. Още: Залужни: Войната става позиционна, това е изгодно за Русия

От кабинета на Зеленски няколко месеца твърдяха, че няма разногласия между двамата държавни мъже, а самият Зеленски определи отношенията си с генерала като "работни", отричайки да има търкания. Въпреки това от президентския офис още миналата година посъветваха Залужни да не разгласява информация за ситуацията на фронта - "Ако бях военен, последното нещо, което бих направил, е да коментирам за пресата, за широката публика какво се случва на фронта", каза тогава заместник-ръководителят на президентската канцелария Игор Жовка.

Коментари на слуховете от официални украински лица 

Говорителят на президентския офис Сергей Никифоров заяви малко след като слуховете започнаха да се разпространяват, че информацията не отговаря на истината.

Зеленски от своя страна във вечерното си видеообръщение на 29 януари не каза нито дума по повод Залужни.

А самият главнокомандващ публикува обща снимка с началника на Генералния щаб Сергей Шаптала без никакъв коментар към нея, но вероятно с посланието, че продължава да командва армията.

Спряганите като възможни кандидати за поста на Залужни - топ разузнавачът Кирило Буданов и командващият сухопътните войски генерал Олександър Сирски, също са лаконични. Буданов е заявил пред CNN "Ние сме във война и всички страни използват всички налични средства, включително информационна война" и "Лично аз с никой не съм имал конфликти". Колкото до Сирски, той не е отговорил на искането за коментар.

Версията на Bild как Зеленски се намесвал в работата на Залужни

Зеленски наистина се е опитал да отстрани Залужни, но Буданов и Сирски са се противопоставили. Това пък се посочва в материал на германския ежедневник Bild.

Военният анализатор в Центъра на Европейския съвет за външни отношения Густав Гресел смята, че Зеленски е искал да направи генерал Сирски нов главнокомандващ, тъй като "той е по-лоялен към президента".

Според експерта президентската администрация още от самото начало на войната се е намесвала в работата на военното командване, особено чрез съветника на президента Андрий Ермак, което се е превърнало в проблем.

Така например, според него Зеленски, против волята на Залужни, е настоявал да се задържи Бахмут през лятото на 2023 г., въпреки че от военна гледна точка това вече нямало смисъл.

Освен това по информация на Bild, Залужни е искал да изтегли войските от Авдеевка преди няколко седмици, но Зеленски не разрешил и дори на 30 декември лично отишъл в града на самата фронтова линия, за да подкрепи бойците.

Борбата за власт между Зеленски и Залужни има сложна и дълга история, която се отразява негативно на цялостната ситуация в Украйна. Честно казано, това ни поставя в доста кофти положение, е мнението на украински офицер, пожелал анонимност, пред изданието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Politico: Европа е далеч от забрана на TikTok

Сунак призова торите да не губят доверие в него

Зеленски: Бог носи шеврон с украинското знаме на рамото си и животът ще победи смъртта (ВИДЕО)

Служители на жп транспорта в Италия излизат на нова стачка

Командирът ми иска да ме убие: Разказ на руски войник показва цената на руските успехи на фронта (ВИДЕО)

"Заради признаци на тероризъм": Убиха радикализиран тийнейджър в Австралия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа