Христо Иванов пред Actualno.com: Със заявка да е лидер за промяна и с въпрос дали в ГЕРБ искат Борисов да ги жертва

33899
Христо Иванов пред Actualno.com: Със заявка да е лидер за промяна и с въпрос дали в ГЕРБ искат Борисов да ги жертва
Снимка: ПП "Да, България"

Участвам в тези събития в ясното си качество на политически лидер. Всичко, което се случва, води до това, че в крайна сметка ще има избори. Всички граждани трябва да се подготвят, че трябва да излязат и да гласуват. Промените в една демокрация стават чрез избори. Това заяви в специално интервю за Actualno.com съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Не се крием, не се преструваме на граждани, подчерта Иванов. И обяви готовност "Демократична България" да поведе всеки гражданин, който подкрепя визията и предложенията ѝ. А защо не се опитва да говори на протестите – по думите му, защото е необходимо гражданската енергия да се катализира и да няма съмнение за скрито-покрито.

Трябва да се променят системните фактори, които доведоха до това Борисов да заложи цялото си управление като ипотека пред сараите и които изведоха Иван Гешев като главен прокурор, заяви Иванов. На следващите избори ще търсим подкрепа за дневен ред за дълбока реформа на прокуратурата – не просто Гешев да бъде сменен, а съставът на Висшия съдебен съвет да си отиде. "В прокуратурата има страшно много свестни мълчаливи хора, прекалено мълчаливи, и достатъчно на брой криминализирани типове", обобщи Христо Иванов.

Трябва да се случи промяна в Конституцията, за реформа на прокуратурата – това може да се случи и с обикновен парламент, убеден е Христо Иванов. И резюмира: Трябва следващият главен прокурор да е с много ясно усещане, че неговият Господ е българският избирател. За целта следва да се намали мандатът на обвинител номер едно и да се махнат политическите лостове, които му дават усещане за недосегаемост, гласи тезата на Христо Иванов, който не иска да има парцелиране в прокуратурата – да има един вид няколко равни по власт прокурори, които "да организират" свои кланове. Трябва да има изчистване на криминалните типове в прокуратурата – такива като Димитър Франтишек и Петьо Еврото, по думата на Иванов, който вижда следния начин това да се случи – с реселекция на прокурорите от външни, чужди експерти, защото и като брой прокурорите в България са изключително много, по думите на лидера на "Да, България". Много важно е да започнем дебат, каза още Иванов - а каква е визията на "Правосъдие за всеки" да се случи това – научете ТУК!

"Най-големите рискови фактори за разпространение на епидемията COVID-19 са Гешев и Борисов", заяви Иванов, който е сигурен, че хората няма да се приберат от улицата, докато тези двама души не дадат оставка. За Иванов, най-добрият момент за избори е октомври - и от епидемиологична гледна точка. Никой не иска да слуша повече Борисов, сигурен е той, като коментира, че Бойко Борисов навреме е въвел мерките срещу COVID-19, но е похарчил това с безумията си "проба-грешка" и сега никой няма да му повярва, когато се наложи да въведе по-твърди мерки срещу болестта.

Доган, Пеевски и Борисов

Защо сега е с поглед към "Росенец", а не когато беше министър на правосъдието? Защото бяха правосъден министър, а не министър на регионалното развитие и благоустройството, поясни Иванов относно нещо често забравяно – кой каква работа може да върши според правомощията си. Той убедено подчерта – ако имаше прокуратура, "Росенец" нямаше да е въпрос. И напомни какво опита да направи като правосъден министър – съдебна реформа, която не се получи заради купчина компромиси, които я обезличиха – припомнете си ТУК!

Що се отнася до това, че общинският съветник на "Демократична България" Димитър Найденов подкрепи общински път да стане де факто частен път за Доган към морския му сарай, Христо Иванов беше категоричен – бил е заблуден. По думите му, на Найденов му се е сторило, че в това решение е по-важно да подкрепи предложението за изграждане на канализация на рибарското селище "Ченгене скеле", което всъщност маскирало другата част от предложеното – за пътя на Доган. Когато му разбрах, му казах, че ще трябва да обясни – той се извини, напомни ситуацията Иванов.

Христо Иванов каза и друго за "Росенец" – там следва да се провери плаща ли Ахмед Доган наем.

По темата "Делян Пеевски", Христо Иванов обобщи нещата така – той има огромна власт, но нулева отчетност. "Изчистването на Пеевски е една линия – тя върви по законодателна линия", коментира бившият правосъден министър какво е намерението му като първа партийна червена линия – да изчисти калинките, които служат на Пеевски да прокарва безпроблемно интересите си. А другата червена линия е електронното правителство – за да има повече отчетност.

Що се отнася до кадрите от спалнята на Борисов, лидерът на "Да, България" посочи абсурдното – че в случая няма разследване, а СРС-та, свързани с президента, непрекъснато гърмят в публичното пространство. "Българският премиер е заложник на Гешев – това разследване може да започне всеки момент", подчерта Иванов.

Христо Иванов се обърна и към членовете на ГЕРБ – искат ли политическа кариера, при която лидерът им, т.е. Бойко Борисов, ще ги жертва само и само да остане на власт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

На Калин Стоянов няма да му извадят компроматни снимки, ако слуша: Цветан Цветанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Смяната на външния министър беше направена по най-идиотския начин: Румяна Коларова за рокадите в кабинета (ВИДЕО)

Пенсии и великденски добавки за предизборна употреба: Говори финансистът Владимир Сиркаров (ВИДЕО)

Два сценария за конфликта Иран-Израел: Говори доц. Искрен Иванов (ВИДЕО)

Как ще се харчат парите на София? Говори зам.-кметът Иван Василев (ВИДЕО)

Полуреформи, цяла компроматна война и един пудел: Говори политологът Цветанка Андреева (ВИДЕО)

Кога и как Израел ще отговори на удара на Иран: Прогнозира Мохамед Халаф (ВИДЕО)

Връзката между войната в Украйна и конфликта "Иран-Израел": Обяснява Руслан Трад (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю