Измир е другата Турция

17373
Измир е другата Турция
Снимка: Thinkstock/Guliver

Турският град Измир е пъстър и свободен. Там жените носят къси поли и цветя в косите вместо забрадки. Градът е трън в очите на президента Ердоган и неговата "нова Турция", пише "Зюддойче Цайтунг".

Много хора в милионния турски град Измир вече я познават - Сема Гюр, основателката на инициативата "Обиколка с велосипед за жени с фантазия". На 24 септември обиколката ще се проведе за пети път. През 2016-та в нея се включиха три хиляди туркини - всички те облечени с къси панталони и потници, без забрадки на главите, но пък с цветя в косите. Обиколката беше същински спектакъл - рядко срещан в Ердоганова Турция. И докато жените в Измир се подготвят за петата обиколка по къси панталони, на 500 километра от тях - в един от парковете на Истанбул - преди броени дни 24-годишна туркиня беше смъмрена от служител на охранителна фирма за това, че се разхождала по шорти. Това смущавало другите посетители на парка, развикал се охранителят. През 2016-та пък отново в Истанбул имаше друг подобен случай - в автобус от градския транспорт 35-годишният Абдула Ч. зашлеви шамар на една медицинска сестра за това, че носела къси панталони. "Ти си дяволът", казал през зъби нападателят.

Трън в очите на Ердоган

БРИКС - клубът на провалените?

Смяташе се, че тези държави са бъдещите икономически суперсили, които бързо ще задминат мудните западни икономики. Но Китай гони свои ...

"Абдула Ч. трябваше да пробва да направи подобно нещо при нас в Измир. И да види какво щеше да се случи тогава", казва Сема Гюр. След инцидента в автобуса в Истанбул жените в Измир излязоха на протест по улиците на града си - по къси панталони. Защото Измир е не просто един четиримилионен турски град. Измир е точно обратното на онова, което президентът Ердоган нарича "Нова Турция" - страната, в която през последните 12 месеца бяха арестувани 50 хиляди души, в която стотици хиляди служители и преподаватели загубиха работните си места и от която хиляди се опитват да се спасят, бягайки в чужбина. Президентът Ердоган обеща да преследва противниците си чак до "техните дупки". И в това свое начинание той разчита на подкрепа от страна на новото "поколение консервативни хора" - онези благочестиви и смирени турци и туркини, които "раждат по пет деца, а не само по три".

Само че Измир не се управлява от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган. От десетилетия градът е под контрола на светската опозиционна Републиканска народна партия - политическата наследничка на Мустафа Кемал Ататюрк. Основателят на съвременна Турция, човекът, отменил султаната и халифата, преди сто години е планирал своята революция точно тук, в Измир. Днес на почти всяко кръстовище в града може да се види ликът на Ататюрк. И когато дойде време за избори, човек би могъл дори да си помисли, че Ататюрк е един от кандидатите. Само че той почина още през 1938 година. Впрочем, на референдума, чрез който Ердоган си осигури едноличната власт в държавата, 70% от измирчани гласуваха против промяната на конституцията. Поради всичко това за управляващата партия и лично за Ердоган Измир е "крепост на свободата и съпротивата".

Докато в Измир можете навсякъде да видите млади двойки, които се целуват, или пък шумни младежки компании, в Истанбул междувременно - като изключим някои чисто туристически обекти - вече никой не се осмелява да демонстрира свободно поведение. Точно поради тази причина през миналата година 16 хиляди души от Истанбул са се преместили да живеят в Измир - колкото никога преди това. Те се преселват, защото тук се чувстват свободни - и през деня, и през нощта, твърдят от градската управа.

В Турция темата за това как да се обличат жените отдавна се е превърнал в политически въпрос. Става въпрос за това на кого принадлежи тази страна и нейните улици и градове. В Истанбул, например, хората с хомосексуална ориентация отдавна вече не могат да демонстрират свободно за правата си. Градските власти винаги си намират някакво оправдание, за да забранят техните прояви. А когато неотдавна опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу обяви, че ще измине пеша разстоянието от Анкара до Истанбул в рамките на своя "Поход за справедливост", мнозина турци очакваха властите всеки момент да забранят неговата акция. В крайна сметка правителството не посмя да го направи.

Това не е същият Истанбул

Защо Русия взе да ухажва Хамас?

Русия започна все по-ясно да ухажва радикалната палестинска организация Хамас. Експерти твърдят, че този флирт има по-далечен прицел &...

Разбира се, че след нападението над медицинската сестра в автобуса през миналата година в Истанбул също имаше протести на жени. А и не беше много отдавна времето, когато Истанбул привличаше като магнит всички онези, които жадуваха за повече свобода. Само че много от тях сега бягат от Истанбул и търсят спасение в Германия, Гърция, Америка или в близкия Измир. Защото не искат някой ден да се окажат зад решетките - както много други критици на режима. 

"Истанбул много се промени", признава артистът Сарп Кешкинер. Той си спомня добре как към края на 90-те години на миналия век, когато културният живот в Измир тепърва прохождал, Истанбул е бил вече на светлинни години разстояние в това отношение. И Серенай Огюз, 30-годишна танцьорка, не може да познае родния си град Истанбул. Случайно е станала свидетелка как привърженици на партията на Ердоган, с турски знамена в ръцета и скандирайки "Аллах Акбар", нападнали млади хора, които си седели кротко и пиели бира на крайбрежния булевард. Тогава Огюз разбрала, че това вече не е нейният Истанбул.

Най-голямата грижа на хората от Измир сега е, че скоро градът им може да стане като Истанбул - прекалено шумен, хаотичен и неспокоен, без достатъчно въздух за дишане и с експлодиращи цени на имотите. Сема Гюр се пита колко дълго още Измир може да удържи натиска. И след това накъде, когато Измир вече няма да е същият?

Но на този етап тя не иска да мисли за това. Та нали другата седмица е нейната "Обиколка с велосипед за жени с фантазия"! За първи път тази година проявата ще се проведе паралелно и в още няколко десетки турски града. Защото идеята на Гюр се харесва на много туркини.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com