X
 
 

Какво искат младите араби?

1148 1
photo of Какво искат младите араби?
Снимка: Getty Images/Guliver
Звучи изненадващо, но е факт: повечето млади араби вярват в доброто си бъдеще. До този неочакван резултат стига едно мащабно проучване, от което научаваме и кои са основните ценности на младите хора в тази част на света.

Младите хора в Близкия изток и в Северна Африка имат достатъчно причини да се боят от бъдещето. Корупцията и икономическите кризи тормозят целия регион, шансовете да си намериш работа са слаби, редица страни затъват в граждански войни и хаос или се превръщат в полицейски режими.

Но въпреки всичко това от Бахрейн до Мароко голямото мнозинство младежи вярват в доброто си бъдеще. 65% очакват такова бъдеще за себе си, а цели 70% - за обществото, в което живеят. До тези неочаквани резултати стига едно проучване, направено по поръчка на германската фондация „Фридрих Еберт“. Проучването, озаглавено „Между несигурност и оптимизъм“, е проведено сред 9 000 младежи на възраст от 16 до 30 години в осем държави, сред които са страни като Египет, Тунис, Йемен и палестинските територии. Главният въпрос, чийто отговор търсят авторите на мащабното проучване, гласи: Как се справят младите хора с нестабилността и несигурността във всекидневието си?

Индия: Страната, в която не искат възрастните хора

Много от възрастните хора в Индия са изоставени от всички. Дори семействата им не се грижат за тях, защото традицията била такава. Инди...

В какво (не) вярват

Това е първото по рода си изследване в този огромен регион. Младите хора отговарят на 200 въпроса за житейската си ситуация, за своите ценности и цели, за самосъзнанието си, за политиката и религията. Резултатите показват, че настроението всъщност е много по-добро, отколкото е фактическото положение. Нещо повече: ако ги сравним с резултатите от сходни проучвания тук, ще установим, че младите араби имат повече упование в бъдещето дори от германските си връстници. Как да си го обясним? Дали пък те не мислят в схемата: По-лошо от това просто не може да бъде?

Във всеки случай повод за техния оптимизъм не е демокрацията в страните им. Повечето млади хора обръщат гръб на политиката. В списъка с ценности, зад които застават, политическият ангажимент се оказва чак на последното 28-мо място. Доверието в политиците и в парламентите е изключително ниско, но въпреки това младите хора са готови да поемат ангажименти в полза на обществото - например в неправителствени организации. И независимо от отчасти катастрофалното положение, в което се намират страните им, едва средно 10 процента искат да напуснат родината си.

Значителни са разликите между отделните страни при отговора на въпроса каква форма на управление предпочитат. В Ливан, Египет и Тунис мнозинството млади хора подкрепят демокрацията, докато в Тунис подкрепа за тази форма на управление дават само 23 процента от младежите. В страни като Тунис и Йордания повечето млади хора искат силна ръка начело на държавата. За всички тези страни обаче важи едно: много по-голямо от доверието в институциите е доверието в семейството. Повечето млади хора смятат семейството за единственото сигурно убежище.

Но още по-нависоко се оказва една друга ценност: вярата в Бог. Младите хора в проучения регион са днес още по-религиозни, отколкото преди пет години. Според авторите на изследването, причина за това са твърде ограничените им шансове и перспективи в живота. В Близкия изток образованието куца, а числеността на населението нараства много по-бързо, отколкото може да поеме трудовият пазар. Изправени пред мрачните икономически перспективи, младите хора намират упование и сигурност единствено в религията. Изследването показва, че колкото по-религиозни са анкетираните, толкова по-уверено гледат към бъдещето.

Защо е целият този театър в Полша?

Той е милионер, разбира от икономика и притежава политически талант. Но не може да се каже, че е любимец на народа. И въобще: новият по...

Зората на лаицистична епоха в арабския свят?

И още нещо научаваме от проучването: жените са по-религиозни от мъжете. Нищо чудно всъщност, след като в целия регион техните шансове за пробив и кариера са много по-малки. Религиозността обаче не е пряко свързана със социалното положение или образователното равнище. Авторите на изследването оборват разпространената теза, че колкото по-бедни са хората, толкова по-религиозни се оказват.

Но нарастващата роля на религията не означава, че сили набира и политическият ислямизъм. Младото поколение смята, че религията е нещо частно и затова няма място в политиката. Само 11 процента от анкетираните в целия регион желаят политическа система, основаваща се върху шериата. Професор Рашид Уеса от университета в Марбург стига в тази връзка до следното заключение: „Може би точно в момента наблюдаваме зората на една лаицистична епоха в арабския свят". Смела мисъл, която дава известна надежда.

Между другото: на второ място в списъка с ценности на младите араби е желанието им да живеят без насилие и в икономическа сигурност.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • анаЛизатор 1 анаЛизатор преди 11 месеца Профил на трол?
    Поредните ПОЛЮЦИИ на ДОЙЧЕ СЕРЕ...сере...сере...!
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 13 декември

Овен През този ден ще бъдете силно изкушени. Не бързайте да консумирате щастието си веднага, нищо че ви е в кърпа вързано. Насладете с...

Последно в Актуално