Китай ще печели войните на бъдещето

5227
Китай ще печели войните на бъдещето
Снимка: iStock/Guliver

"Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии и разви способности, които ще му позволят да печели бъдещи войни“, казва военен експерт. Факт е, че китайците вече застигат САЩ във военно отношение.

За пръв път от 2015 г. насам Китай проведе на 18 април тази година военни маневри в Тайванския проток. Целта беше от една страна да се отправи предупреждение срещу стремежите на Тайван за независимост, а от друга да се демонстрира най-новата китайска военна техника. При управлението на президента Си Цзинпин китайската армия обхватно модернизира арсенала и структурата си. На 19-ия партиен конгрес миналия октомври Си заяви, че модернизирането на армията ще бъде завършено до 2035 година, а до 2050 г. Китай смята да се нареди сред най-големите военни сили в света. За тези амбициозни цели на армията бяха предоставени над 150 милиарда щатски долара през 2017 г.

Възходяща регионална сила

Гърци и македонци: Какво ги свързва, какво ги разделя

Всички искат Гърция и Македония вече да се разберат за името. Но никой не отстъпва. Спорът е политизиран и най-вече идеологически. Забр...

Според британския Международен институт за стратегически изследвания (IISS), който всяка години излиза с доклад за актуалното състояние на всички армии в света, Китай инвестира за военни цели между 6 и 7 на сто от брутния си вътрешен продукт. В последния доклад на мозъчния тръст се сочи също, че през последните години страната отбелязва голям напредък по отношение на модернизацията на военно-въздушните сили и флотата и започва да достига САЩ.

Китай например демонстрира вече първия си стелт изтребител - Ченгду J-20. В комбинация с модерните ракети "въздух-въздух" PL-15  и новият клас ескадрен миноносец за пръв вече разполага със способността ефективно да възпира вражески сили далеч от крайбрежието и териториалните си води. Експертът Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън казва: „Китай постигна невероятен напредък в редица ключови военни технологии за сплашване на евентуални противници и разви способности, които ще му позволят да печели бъдещи войни“.

Според единодушната оценка на експертите, модернизацията на китайската армия показва, че страната е схванала много точно колко сериозно са се променили модерните методи за водене на война. Мея Ноуенс от IISS посочва в разговор с ДВ, че Китай се подготвя за потенциални конфликти във всички области - на суша, по море, във въздуха, в космическото пространство и в киберпространството. Според нея, модернизацията на армията междувременно позволява на Китай да налага претенциите си в региона и с военни средства.

Засега китайската армия не разполага обаче с боен опит и тренировки за съвместни действия на различните си  войскови поделения. А корупцията и остарялата организационна структура на армията ограничават ударната ѝ сила. Затова Си Цзинпин започна мащабна кампания за борба срещу корупцията и за преструктуриране на армията. "При управлението на Си Китай се зае и с редица предизвикателства пред армията, които не са свързани  с технологичното развитие“,посочва Майкъл Чейз от Ранд корпорейшън.

Руските подводници създават грижи на САЩ

Трудните отношения с Русия бяха една от основните теми на срещата на министрите от НАТО в Брюксел. В момента американците засилват вое...

Глобална експанзия

На 1 август 2017 г. Китай откри първата си презокеанска военноморска база в Джибути край Африканския рог. Това е ясен сигнал, че Китай иска да разшири военното си влияние в Азия и Тихоокеанския регион. Изследване на американския Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) показва, че 15 от пристанищните проекти, финансирани по линия на мащабната престижна инициатива на Китай - "Поясът и пътят",  целят не толкова взаимната икономическа изгода, колкото защитата на китайските интереси в сферата на сигурността. "Инвестициите трябва да осигурят политическо влияние, да повишат военното присъствие на Китай и да му дадат стратегически предимства", се посочва в изследването. Ангажиментът на Китай цели утвърждаването на страната като военноморска сила.

Модернизацията на армията и свързаното с нея нарастване на военното влияние на Китай изправят САЩ и неговите съюзници пред непосредствени предизвикателства. "Във военно отношение се наблюдава пряка надпревара между Пекин и Вашингтон", посочва Ноуенс. Както САЩ редовно изпращат кораби в Тихия океан и Южнокитайско море, така и Китай все по-често изпраща свои кораби в Индийския океан и дори чак до Средиземно и Балтийско море.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com