X
 
 

Китайският експеримент: Тотален контрол над хората

1649 2
Китайският експеримент: Тотален контрол над хората
Снимка: Getty Images / Guliver
Китай възнамерява да подложи гражданите си на тотален контрол. Да наказва лошите и да поощрява добрите. Така например който не посещава редовно родителите си, ще трупа черни точки и може да очаква неприятни изненади.

Добър човек ли си? Китай ще помага на гражданите си, които не могат да отговорят утвърдително на този въпрос. Правителството там планира да въведе обхватна система за социален скоринг, която да съдържа не само оценка на финансовия бонитет, но и на социалното поведение.

Опасният бум на водните лули

Пушенето на наргиле напоследък е станало много модно. Смята се, че това е безвредно удоволствие. Мнозина обаче не подозират, че воднит...

Онези, които например не посещават редовно възрастните си родители, ще получават черни точки. Също както и хората, които пресичат улиците на червено или изхвърлят битовите си отпадъци на непозволени места. Централнокитайският град Джънджоу пък още отсега е предприел нещо срещу онези китайци, които не спазват съдебни разпоредби: при всяко вдигане на телефонната слушалка специално съобщение им напмоня за техните пропуски.

Проектът на бъдещето

Това са само някои от над 40-те различни експеримента, провеждани в момента на общинско равнище, с които правителството иска да установи как най-добре да реализира предвидената система за социален скоринг. Впрочем, всички, които пътуват по автомагистралите на Китай, отдавна вече не се учудват, че камерите за видеонаблюдение са навсякъде.

За целите на държавната система за социален скоринг ще се използват както наличните данни от службите за гражданско състояние или училищните власти, така и различни видове оценки от всевъзможни компютърни приложения. Роля ще играе и поведението на юзърите в интернет. Системата ще включва освен това автоматично генерирани данни от камерите за видеонаблюдение на обществени места, които имат и функции за разпознаване на лица.

"Става дума за много обхватен проект, който се разпростира над почти всички сфери от ежедневието", се казва в анализ на Берлинския институт за китайски изследвания ("Меrics")  от декември 2017.

Парадокс: САЩ купуват руски газ

САЩ отдавна се опитват да изтласкат Русия от европейския пазар на природен газ. Парадоксално е, че сега тъкмо американците явно са за...

В анализа се казва, че срещу заплануваната система няма почти никакви критики. "Никой не поставя под въпрос ползата от подобна система като цяло", пише там. Вместо това се обсъждали единствено някои технологични трудности, свързани с обединяването на всички данни в обща мрежа, както и опасността от евентуалното им попадане в ръцете на частни фирми.

"Макар темата да е представена в китайските медии, сред обществото все още не се води истинска дискусия по този въпрос", казва синологът Бьорн Алперман от университета във Вюрцбург и добавя: "Повечето хора вярват, че всичко това изобщо не ги засяга".

Добър китаец, лош китаец

Основни елемент в бъдещата система са наказанието и поощрението. Онези, които не се държат добре, ще бъдат наказвани. Образцовите граждани пък ще бъдат поощрявани. Хора, на които не може да се гласува доверие, още отсега нямат право да купуват билети за самолетни полети или за високоскоростни влакове, нито пък могат да изпращат децата си в частно училище.

Възможностите на подобни системи си проличаха, когато през 2016 година частната система за кредитен скоринг "Sesam Credit", дъщерно предприятие на концерна Alibaba Group, блокира близо 7,3 млн. резервации за самолетни полети на хора с отрицателен скоринг. Експериментира се и с даването на данъчни предимства на образцови граждани или с отпускането на опростени митнически процедури за предприемачи, заслужили доверие.

Турция: Извънредно положение за шести път

От опита за преврат, извършен през 2016, Турция е в извънредно положение. То позволява на Eрдоган да управлява с декрети и да огранич...

Публикуването на данните е не само желано, но и се посреща от държавна страна с истински възторг, твърдят експертите на "Меrics". "Публичното опозоряване на хора чрез публикуването на техни имена, снимки, номера на лични паспорти, а в някои случаи дори и на техните адреси, е основна съставна част на системата", казват експертите. Държавните служби твърдят дори, че тяхната система ще помага и на потенциалните кандидати за женитба. Един поглед върху данните бил достатъчен, за да стане ясно дали бъдещият партньор заслужава да му се има доверие.

Засега експермиентите ще продължат до 2020. Но вероятно след това ще бъдат изпробвани и нови методи. "Проблем е, че изобщо не се знае по какъв алгоритъм и по какви критерии ще се съставят оценките. Цялата система е абсолютно непрозрачна", твърди Алперман. Експертът обаче предполага, че прилагането ѝ в цялата страна вероятно ще отнеме много години, тъй като за целта са нужни огромни инвестиции. Но стигне ли се дотам, не е изключено системата да се превърне в експортен шлагер – ако например китайското правителство продаде технологията, стояща в основата на проекта, на някой друг авторитарен режим. Президентът Си Цзинпин във всеки случай не пропуска възможност да обяви китайския модел като алтернатива за бъдещето.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Новият китайски експеримент 2 Новият китайски експеримент преди 1 година Профил на трол?
    Китайският експеримент: Тотален контрол над хората както по времето на Мао чзе дун или Сталин.
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
    Интересно ми е защо империята на "доброто" САЩ никога не са се интерисували от човешките права в комунистически Китай ами все за Русия се захващат. Русия е страна с пазарна икономика и капиталистическо стопанство и частна собственост а Китай си комунистическа страна с една управляваща ком партия.....САЩ защо си затваря очите за комунизма в Китай а се заяжда с капиталистическа и православ виж още ›› на Русия не мога да си отговоря