Коя всъщност е Вирджиния Раджи - първата жена кмет на Рим?

18037
Коя всъщност е Вирджиния Раджи - първата жена кмет на Рим?
Снимка: Wikipedia

Столицата на Италия си избра за първи път жена, която да застане начело на градската администрация.

Активистката на учреденото от италианския комик Бепе Грило движение “Пет звезди” Вирджиния Раджи става първата жена кмет на града.

За да спечели кметския пост, 37-годишната Вирджиния Раджи, нетипичен кандидат на общинските избори в италианската столица, заложи на това, че на римляните им е писнало от годините на безхаберие и затънала в корупция местна управа.

Коя е тя всъщност?

Допреди няколко месеца Раджи беше напълно непозната на широката общественост, в това число и в Рим, пише Оливие Боб от AFP.

Тя се наложи над кандидата на левицата, подкрепян от премиера Матео Ренци, като спечели 35 процента от гласовете на избирателите, според окончателното преброяване на подадените бюлетини на първия тур.

Родената в Рим елегантна брюнетка влезе в политиката едва преди 5 години, привлечена от радикалната реторика на "Движение 5 звезди", което се зарече, подобно на толкова много други движения в Европа, да сложи край на традиционната политическа класа.

А традиционната политическа класа се дискредитира особено много в Рим, където бившият кмет на левоцентристите подаде оставка с гръм и трясък в края на 2015 г. след афера с фалшиви фактури за направени разходи.

Както самата Вирджиния Раджи разказа в интервю за агенция AFP, раждането на сина й Матео я убедило, че не може да стои повече безучастна пред упадъка на столицата, отчаял над 2 милиона столичани. В общинския съвет на Римската община тя се открои с красноречие и упоритост.

За младостта си в квартала край римската базилика Сан Джовани ин Латерано Вирджиния Раджи разказва, че е била преди всичко ученолюбива.

"Бях младо и любознателно момиче, което се интересуваше от много неща, но което винаги се фокусираше върху целите си. Така съм между другото и днес. В действителност никога не съм страдала от липса на решителност", споделя за себе си тя.

Раджи спечели първичните избори, организирани в интернет, в съответствие с философията на "Движение 5 звезди". След това малко по-малко жителите на Рим започнаха да откриват лицето на тази симпатична брюнетка с тъмни очи по плакатите в метростанциите или по автобусните спирки. Още повече, че време за това не им липсваше, тъй като общественият транспорт в столицата е остарял и никога не идва навреме.

Върху това обществено раздразнение след 20 години на стагнация, корупция и административно нехайство Вирджиния Раджи построи своя успех. Сега тя има 15 дни, за да превърне целта си в реалност и после да докаже компетентността си.

Историческо: Жена е новият кмет на Рим

Столицата на Италия си избра за първи път жена, която да застане начело на градската администрация. Активистката на учреденото от итали...

Като кмет на Рим Раджи ще стане новата изгряваща звезда на "Движение 5 звезди", от което неговият създател, комикът Бепе Грило реши да се дистанцира до известна степен.

Жителите на Рим във всеки случай не се засегнаха от студенината, която завършилата право в университета в Рим Раджи често пъти демонстрираше по време на предизборната кампания.

В предизборен диспут между петимата основни кандидати за кмет на Рим Раджи с твърдо изражение и с мрачен поглед понесе, без да й мигне окото, нападките на противниците си. Едва в края на дебатите тя поомекна, докато се обръщаше към избирателите с простичкото, но стигнало право в целта си послание: "Ако искате нищо да не се промени, гласувайте за тях".

Като кмет на Рим Раджи ще трябва да убеди хората в своята самостоятелност от едно движение, често пъти обвинявано в непрозрачност, в което думата имат Бепе Грило и хората около него.

Подобно на всички кандидати на "Движение 5 звезди" Раджи подписа правилник за добро поведение, което я задължава да иска разрешение от тях при всяко назначение на сътрудници или да се консултира за всеки важен административен акт, припомня още "Блиц".

Безплатен градски транспорт в Букурещ иска да въведе новият кмет

Жителите на Букурещ ще могат в бъдеще да се возят безплатно в градския транспорт. В статия на румънския вестник „Зиарул финанчиа...

"По-добре е човек да има 4 или 6 очи вместо 2, за контролира по-добре нещата, но аз ще бъда напълно самостоятелна", обеща Раджи по време на предизборната кампания.

Раджи е родена на 18 юли 1978 година в Рим. Завършила е лицея "Исак Нютон". Има висше образование по право от Третия римски университет, а специализациите й са в областта на авторските права, интелектулната собственост и новите технологии.

Работила е като доброволец в приюти за бездомни животни.

От 2007 започва работа в университета "Форо Италико", а в движението "Пет звезди" влиза през март 2011, когато е избрана и за общински съветник в Римската община. Преизбирането й става две години по-късно - през 2013 г. В този период Раджи отделя особено внимание на темите, свързани с училищното образование и околната среда.

Нейното име се появи погрешка в списъците на градските власти, участващи в скандала за корупция и връзки с мафията. Подозренията към нея бяха обаче официално опровергани в писмо до префекта на Рим Франко Габриели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com