Лъжите, които четат сърбите

1204
Лъжите, които четат сърбите
Снимка: Thinkstock

Сръбската управляваща партия очевидно си има собствена армия от тролове. Тяхната задача: да хвалят премиера и правителството и да оклеветяват инакомислещите. Срещу заплата от 370 евро.

"Крепостта" - така Мария нарича старото си работно място. Неин работодател е била управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), а задачата ѝ - чрез целенасочени постинги и коментари в интернет да представя в положителна светлина политиката на премиера Александър Вучич, чийто управленски стил става все по-автократски.

Троловете на Белград

В Сърбия открай време се носят слухове за тайната армия от тролове. Те се подвизават като съвсем "нормални граждани" в различни форуми, в коментарите под статиите на известни онлайн-издания и в социалните мрежи. В писанията си хвалят правителството и очернят инакомислещите. "Трудно ми беше да върша тази работа. Защото много добре знаех, че става дума за лъжи", разказва Мария пред списание "Newsweek". По разбираеми причини жената не желае да назове истинското си име.

Мария е една от малкото, осмелили се да разкажат за работата си като трол. Вероятно го е сторила, тъй като вече живее в чужбина и поради това се надява, че не може да бъде достигната от дългата ръка на сръбските управници. Най-стряскащото в нейния разказ са мащабите на тролската организация. Мария обяснява, че става дума за цели контингенти от тролове, които действат от различни градове. Работят на смени под контрола на надзиратели, които следят зорко работата им. Заплащането не е никак лошо: от 370 евро нагоре, което отговаря на средната заплата в Сърбия. "Станах трол поради една-единствена причина: за да подсигуря оцеляването си. Това беше единственият ми шанс, тъй като не можех да си намеря истинска работа", споделя Мария.

Сръбският премиер Александър Вучич и неговата СПП дойдоха на власт преди пет години. И оттогава насам отбелязват само победи. През 1990-те силният мъж от Белград натрупа богат опит в сферата на пропагандата и цензурата. В последните години от режима на Милошевич, по време на косовската война, националистът Вучич беше министър по въпросите на комуникацията. В действителност обаче той се занимаваше предимно с цензура и пропаганда.

С новата си партия Вучич се завърна в политиката като проевропеец, готов да се бори ден и нощ за светлото бъдеще на своя народ. Той неуморно прокарва изискваните от ЕС реформи, а диалогът с някогашната южна провинция Косово най-после потръгна. С други думи: от гледна точка на Брюксел Вучич просто си върши работата. Критиците му на родна земя обаче го упрекват, че залага на авторитарния стил на управление, че контролира почти изцяло сръбския медиен ландшафт, че на важни позиции назначава само свои верни последователи.

Според Михаило Тешич, блогър и маркетинг-експерт, трайната популярност на Вучич се дължи най-вече на съдържанията, излъчвани от местните телевизии. Сърбите прекарват средно по пет часа на ден пред телевизионните екрани, а най-гледаните сръбски канали са верни на правителството.

Според едно ново изследване, едва около 25 процента от сърбите се инфомират предимно в интернет. Затова и за управляващата партия работят не повече от няколкостотин трола. "Всеки един от тях обаче има хиляди идентичности", разказва една сръбска онлайн-експертка, която желае да остане анонимна.

Който не иска да убива, бяга от Сирия

Дауд е на 27. Той е християнин от сирийската провинция Хама, откъдето почти ежедневно пристигат съобщения за нападения, убити и ранени...

Манипулация и дезинформация

Политическите опоненти на СПП отдавна знаят, че зад Вучич стои цяла армия от тролове, които публикуват коментари в най-четените медии и портали. "Целта е да се създаде впечатлението, че гражданите напълно подкрепят правителството", казва блогърът Михаило Тешич, а онлайн-експертката, пожелала анонимност, посочва, че правителствените тролове са организирани много добре. "Поръчителите раздават ежедневно заповеди: кои са враговете и героите на деня, какво да се премълчава и какво да се огласява настойчиво", обяснява експертката. Освен това троловете са разделени в различни работни групи: едни пишат коментари в онлайн-изданията, а други се подвизават предимно във Фейсбук и в Туитър. Със своите писания те успяват да манипулират немалко хора, като съвсем целенасочено очернят млади активисти, представители на опозицията и критични журналисти, наричайки ги "чуждестранни агенти" и "смутители на реда", които подготвяли почвата за държавен преврат.

И все пак повечето коментари на троловете са по-скоро плакативни. Особено често използван е следният: "Поздравления, Вучич!". Теоретично тази лесна работа биха могли да вършат и т.нар. bots - програмите за съставяне на коментари. Засега обаче те не са усъвършенствани дотолкова, че да могат да съставят безгрешни и смислени коментари на сръбски език.

Белградската фондация SHARE от години насам изследва новите медии. Нейните сътрудници добре знаят какви са последиците от възникването на тази паралелна действителност. "В началото си мислехме, че социалните мрежи биха могли да се превърнат в една от основите на демокрацията, че именно те ще освободят обществото от информационния монопол. Но тази преценка се оказа погрешна", казва програмният директор на SHARE Дорде Кривокапич. И добавя: "Когато не сме свободни в реалното пространство, няма как да бъдем свободни в дигиталния свят".

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com