Малките провали на Орбан

1198
Малките провали на Орбан
Снимка: Gettyimages

Първо провал на референдума, а сега и това: парламентът не подкрепи законопроекта на Орбан срещу заселването на бежанци в Унгария. Това обаче няма да промени курса на малкия диктатор от Дунава, коментира Барбара Везел.

Всеки лош ден за Виктор Орбан е добър ден за Европа. Всяко негово поражение е малък повод за весело злорадство - срещу човека, който иначе е тъй устат в Брюксел и вечно убеден в победата си. От години той и партията му "Фидес" заздравяват властта си в Унгария. И изведнъж някой решава да провали плановете на малкия диктатор от Дунава за тоталното капсулиране на страната! Що за хубав ноемврийски ден!

Цялата ирония в случая е в това, че именно крайнодясната партия "Йобик" бе тази, която отказа да го подкрепи. В сравнение с тези протофашисти и крайни националисти унгарският премиер изглежда направо като умерен центрист. Да, политическият живот в Унгария е доста налудничав.

Какво искат "Йобик" и "Фидес"?

Как се стигна дотук ли? Хората от "Йобик" са докрай верни на своите принципи. Те настояваха Орбан да отмени едно правило, което позволява на богати чужденци да си "купят" правото на престой и работа в Унгария. Впрочем, тази практика съществува и в други страни от ЕС. Очевидно едни мигранти са по-желани от други - например руските олигарси.

Унгарските десни екстремисти не искат абсолютно никакви чужденци от страни, които не са част от ЕС. Дори и да са богати. Всъщност, на кой ли етап от преселението на народите в европейската история се уповават те в представата си за "нация"? И дали това е преди или след Монголското нашествие от 13 век?

Виктор Орбан обаче има нужда от пари - било то дори и само за корупционните афери на хората от неговия най-близък приятелски и семеен кръг. Затова и унгарецът не хули ЕС като цяло, а "само" демокрацията в Европа. Защото парите, които се разпределят от европейските каси, са му важни: шестте милиарда евро годишно, които Унгария получава от Брюксел, са солиден приход за Будапеща. Жалко само, че Европа не може да обяви селективна данъчна стачка срещу този популист, който руши нашите ценности.

Ренци с остри критики срещу Унгария и Орбан

Италианският премиер Матео Ренци отново заплаши да блокира приемането на бюджета на ЕС, ако всички страни-членки, включително Унгария...

Заради регламента, създаден от самата нея, Европа е с вързани ръце и трябва да продължи да дава пари дори и на онези, които подкопават нейните устои - както на Орбанова Унгария, така и на Полша, управлявана от партията на Ярослав Качински. Това трябва да се промени, макар засега да не е много ясно как.

Опозицията да не се радва

На антимигрантския референдум през октомври унгарците зашлевиха звучна плесница на Орбан - мнозинството избиратели бойкотираха гласуването. Сега пък унгарският парламент не подкрепи внесените от него промени в основния закон, целящи забрана за заселване на мигранти в страната. Партията на Орбан се нуждаеше само от два допълнителни гласа, но "Йобик" не ѝ ги даде.

Това обаче не променя факта, че Орбан продължава да държи страната си в здрава политическа хватка. Опозицията е все така разединена, слаба и безгласна. И чак когато гражданското общество добие куража да се опълчи на десния популизъм на Орбан, в Унгария може да настъпи промяна. Дотогава европейските лидери трябва да забравят за дипломатическия тон и да се заемат най-сетне с малкия диктатор от Дунава.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com