"Наричат ни мръсни афганистанци"

5118
"Наричат ни мръсни афганистанци"
Снимка: Getty Images/Guliver

Те са бедни и без никакви права: повече от половин милион афганистански бежанци са връщани обратно от Иран и Пакистан.

Те преминават границата на тълпи: мъже, жени и деца се стичат към граничния контролен пункт, за да се регистрират. Хиляди афганистански бежанци са принудени да напуснат съседните страни Иран и Пакистан. На границата с Иран се регистрират в момента по около две хиляди завръщащи се в Афганистан - на ден. Много от тях живеят от дълго време в Иран.

Това решение на Тръмп може да взриви Близкия Изток

Все пак САЩ ще преместят посолството си от Тел Авив в Ерусалим. Доналд Тръмп е информирал за това палестинския президент Махмуд Абас. ...

Салман е един от тях. За да припечели малко пари за семейството си, преди време той е пристигнал в Иран, за да работи като надничар в една фабрика. "Един ден дойдоха полицаи, които ме изкараха навън с бой. Изгониха ме както си бях с работното облекло. Докато чакахме да ни екстрадират, ни затвориха на място, където нямаше нищо за ядене, нито за пиене", разказва младият мъж.

В Иран много афганистанци са дискриминирани. "Наричат ни "мръсни афганистанци". Полицаите късат паспортите дори на тези, които пребивават легално в Иран, обикновено с думите: "Мръсен афганистанец, какво търсиш тук?""

Завръщане от враждебен Иран

В 15 от общо 31 ирански провинции афганистанците нямат право да остават. А в много населени места дори им е забранено да влизат. Нямат достъп и до образователната система. Много афганистанци работят като надничари, но често ги завличат с парите. "Ако решат да си потърсят правата в съда, обикновено това води до незабавното им екстрадиране от страната", казва Матин Кадери, ръководител на бюро за подпомагане на бежанци в афганистанската провинция Херат.

В Международната организация за миграция (IOM) очакват общо 560 хиляди афганистанци да бъдат екстрадирани до края на 2017 от съседните страни Иран и Пакистан. За сравнение: от Германия до средата на 2017 г. са били върнати със самолети общо 245 афганистанци, а през 2016 - други 320 души. Малко под 4 хиляди души са били афганистанците, върнали се доброволно в родината си от цяла Европа през 2017 година, по данни на IOM.

Деца, чието детство приключи. В Турция

Тежък труд по 12 часа на ден – за много от децата на сирийските бежанци в Турция детството е приключило завинаги. Принудени са д...

Нарастваща нужда от хуманитарни помощи

Омар Маджеди помага на връщащите се бежанци, останали без документи за самоличност. Той казва, че в Афганистан тези хора се озовават пред същите проблеми, заради които са избягали: растяща несигурност и безработица. В доклад на ООН се казва, че през 2018 година в Афганистан се очаква животът на 3,3 милиона души да зависи от хуманитарни помощи.

Сред тях е и Ахмад, който наскоро е бил върнат от Иран. Там той е прекарал 12 дни в лагер за бежанци в очакване да бъде екстрадиран. "Трябваше да работя, за да изкарам пари, с които да бъдат покрити разходите по моето екстрадиране. Освободиха ме чак след като продадох телефона си", разказва той.

Към връщаните принудително от Иран и Пакистан трябва да прибавим и нарастващия брой на вътрешните бежанци. По данни на ООН, бойните действия в страната са превърнали във вътрешноафганистански бежанци повече от 360 хиляди души - само от януари до октомври т.г. В провинция Нангархар, например, има вече 1 милион вътрешни бежанци, които са настанени във временни приюти. И много от тях през зимата ще водят битка за оцеляване.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...