Парадокс: САЩ купуват руски газ

2771
Парадокс: САЩ купуват руски газ
Снимка: iStock/Guliver

САЩ отдавна се опитват да изтласкат Русия от европейския пазар на природен газ. Парадоксално е, че сега тъкмо американците явно са започнали да купуват руски втечнен газ. Как се обяснява това?

Русия е най-големият в света износител на природен газ. Десетилетия наред Москва беше зависима от газопроводите, по които горивото от северните райони на страната или от Сибир достигаше до Западна Европа. Голяма част от доставките на "Газпром" продължават да се осъществяват именно по този начин. Около тези доставки обаче често са възниквали спорове, тъй като тръбите преминават през много страни. Затова Кремъл се стреми да намали своята зависимост от тях и - подобно на други страни-износителки - залага все повече на втечнения газ (LNG), който се изнася с танкери.

Какво искат младите араби?

Звучи изненадващо, но е факт: повечето млади араби вярват в доброто си бъдеще. До този неочакван резултат стига едно мащабно проучване...

Най-активно в тази област работи руската компания "Новатэк" - втората най-голяма фирма за добив на газ в Русия. Нейният шеф Леонид Михелсон е смятан за най-богатия човек в Русия. От години "Новатэк" извършва гигантска по мащабите си дейност за добив на течен газ на полуостров Ямал в Сибир. Компанията контролира 60 процента от този бизнес, като дялове в него притежава и френската Total, както и няколко китайски инвеститора.

Заради студената вълна?

Тези дни стана ясно, че руски течен газ от Ямал за първи път е бил изнесен в САЩ - чрез френска посредническа фирма. Не къде да е, а тъкмо в САЩ! Новината предизвиква недоумение, защото Вашингтон се стреми всячески да затрудни руските енергийни доставки за Европа. Нима в същото време сам купува газ от руснаците!?

Новината обаче е сензационна само на пръв поглед. Защото е добре известно, че студената вълна, обхванала обширни райони на САЩ, доведе до поскъпване на горивата. Заради капризите на времето Америка сега се нуждае от течен газ, който си набавя на международните пазари. "Тук няма никаква политика", казва Святослав Бик от Центъра за анализи към руското правителство.

Иран: Изпуснатият дух от бутилката

Най-малко 20 човека загинаха по време на най-големите антиправителствени протести в Иран от близо десетилетие. Междувременно протестите...

Добра новина за потребителите

За Русия, а и за други страни-износителки е трудно да внасят своите продукти в САЩ. "Цените там са ниски, тъй като самите американци си имат достатъчно собствен газ", обяснява Бик. Възможно е и занапред те да поръчват по някой и друг танкер с руски газ, но това ще бъдат незначителни количества, са убедени експертите в Москва.

Много по-интересен е въпросът как всичко това ще се отрази на световната търговия с газ. Тръбопроводите направиха така, че търговията да се регионализира. Точно обратното е с танкерите с втечнен газ, които ще глобализират търговията. А това засилва конкуренцията. Потребителите могат само да се радват, тъй като това ще държи цените ниски.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com