Предсрочните избори - ключов тест за държавата Косово

35340
Предсрочните избори - ключов тест за държавата Косово
Снимка: Getty Images / Guliver

Косово гласува на предсрочни парламентарни избори, смятани за ключов тест за премиера Хашим Тачи и стремежа на страната му за членство в ЕС.

Тачи, бивш лидер на Армията за освобождение на Косово, превърнал се в политик, ръководи доминираното от етническите албанци Косово от седем години, като инициира обявяването на независимостта от Сърбия през 2008 г. Той свика предсрочните избори, които първоначално трябваше да се състоят през ноември, след като сръбски депутати блокираха вота за създаване на национална армия.

Значително участие в изборите на 120 000-те етнически сърби, особено в Северно Косово, където те са мнозинство, е от ключово значение за прилагането на постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение за подобряване на отношенията между бившите врагове Прищина и Белград.

Значително участие на сърбите за първи път в парламентарни избори от обявяването на независимостта би било положителна стъпка за стремежа на Косово за членство в ЕС. Макар Сърбия да продължава да отхвърля независимостта на Косово, се очаква тя да окуражи сръбската общност да гласува в опит да укрепи споразумението от април 2013 г., което й позволи да започне преговори за членство в ЕС.

Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че би било неразумно за етническите сърби в Косово да не участват в изборите. Предсрочните избори бяха свикани на фона на нарастващите разногласия в 120-местния парламент, където Демократическата партия на Косово на Хашим Тачи имаше само 33 места след изборите от 2010 г. Тогава тя се обедини с няколко по-малки партии, за да сформира правителство.

"Тачи се страхуваше, че опозицията може да се обедини за вот на недоверие преди редовните избори през октомври", отбелязва анализаторът Халил Матоши. За 46-годишният Тачи изборите ще бъдат голям тест за способността му да задържи властта, тъй като икономическите проблеми помрачиха разгорещената политическа кампания.

Нова мисия за съживяване на икономиката

Безработицата в страната е 35%, като достига до 55% сред младежите, сочат данни на Косовската статистическа служба. Още по-тревожна за премиера е високата бедност в страната. Близо половината от 1,8-милионното население на Косово се смята за бедно, а 12% живеят в крайна бедност. Със средна месечна заплата от 350 евро (476 долара) Косово е сред най-бедните държави в Европа.

Съзнавайки това, Тачи постави икономиката в центъра на кампанията си, представяйки план за 1,5 милиарда евро (2,04 милиарда долара), наречен "Нова мисия" по модела на Новия курс на американския президент Франклин Рузвелт. "Ние затворихме успешно две важни глави за нашата страна – независимостта и свободата от Сърбия", заяви Тачи по време на предизборната кампания. "Сега трябва да водим третата битка – икономическо развитие, създаване на нови работни места и увеличаване на социалното благосъстояние", допълни той.

Тачи обеща, че бъдещото му правителство ще създаде 200 000 нови работни места, но икономистите се съмняват в плана. "Косово ще трябва да има годишен растеж от поне 20%, седем пъти повече от регистрирания по време на предишните мандати на Тачи", казва икономическият анализатор Лумир Абдиксику.

Рай за престъпността и корупцията

Друго притеснение за премиера е ширещата се корупция в Косово, която попречи на икономическия растеж в предишните години. Словенският институт за изследване на Балканите IFIMES съобщи в доклад преди изборите, че "организираната престъпност и корупцията са голяма заплаха за косовското общество". "За анализаторите Косово е рай за престъпността и корупцията", отбеляза институтът.

Косово е на 111-то място в индекса за корупцията през 2013 г. "Тачи опитва да се дистанцира от управлението си в миналото, когато корупцията в страната достигна рекордни висини", казва анализаторът Лавдим Хамиди. Но въпреки високите залози, реакцията на косоварите относно изборите е смесена.

29-годишният уличен продавач Бекир Халими заяви, че няма да гласува, защото не може да промени нищо. "Ще бъда на улицата, продавайки чадъри в неделя, да се надяваме, че ще вали в този ден", казва той. Но 19-годишният студент Букуриджа Селими заявява, че ще гласува, тъй като "Косово не може да върви напред, ако не гласуваме за по-добро".

Наблюдателите смятат, че борбата ще бъде между Демократическата партия на Косово на Тачи и Демократичната лига на Косово на покойния президент Ибрахим Ругова. Най-силният опонент на Тачи за премиерския пост е лидерът на Демократичната лига Иса Мустафа.

"Само Демократичната лига е достатъчно силна, за да свали Демократическата партия на Косово и най-сетне да установи демократично правителство, което да работи в интерес на всички граждани", заяви Мустафа. Някогашните братя по оръжие на Тачи, бившият премиер Рамуш Харадинай и неговият Алианс за бъдещето на Косово, се очаква да спечелят гласовете на много бивши бойци на АОК.

Популисткото Движение за самоопределение на Албин Курти, което победи кандидата на Тачи за кмет на Прищина на местните избори миналата година, смекчи националистическата си реторика в опит да се хареса на най-тежко ударените от страдащата икономика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com