Саудитска Арабия търси нови съюзници

3263
Саудитска Арабия търси нови съюзници
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди година Саудитска Арабия започна военна офанзива в Йемен. Тя обаче не се увенча с особен успех. И сега Рияд се надява на нови съюзници и нови дипломатически офанзиви.

"Северна гръмотевица" - така бяха кръстени съвместните военни учения на Саудитска Арабия и нейните съюзници от "Ислямския алианс". Те бяха проведени през февруари в северната част на страната, близо до границата с Ирак и недалеч от Персийския залив. В ученията участваха над 150 000 войници от 20-те държави от алианса, сред които Пакистан и Малайзия, Мавритания, Сенегал и Судан, както и северноафриканските Тунис, Мароко и Египет. С други думи: тези учения трябваше да демонстрират политическото единство на сунитските държави по съществени въпроси.

Общите им политически цели се концентрират главно върху две теми. Върху борбата срещу терора на джихадистките групировки като т.нар. "Ислямска държава" (ИД) и Ал Кайда. И върху демонстрацията на единство срещу Иран, който, според тях, все по-безпардонно увеличава влиянието си в региона.

В центъра на тези претенции сега са главно две държави - Сирия и Йемен. От една година насам Саудитска Арабия е начело на арабската коалиция "Решителна буря", която води жестока война в Йемен. За разлика от бомбастичното име на алианса, операцията му не донесе много успехи, поне в контекста на целите, които си беше поставила Саудитска Арабия. А тя искаше преди всичко да свали йеменския президент Абд Рабо Мансур Хади, който беше прогонен от столицата Сана от племенната група на хусите. Хусите минават за партньор на Иран. В Рияд смятат, че Иран се възползва от безредиците в Йемен, за да увеличи влиянието си на целия Арабски полуостров.

Водеща роля по принуда?

Борбата за надмощие между Саудитска Арабия и Иран се засили особено след успешното приключване на преговорите за иранската ядрена програма. Кралството се опасява, че с приходите от износа на петрол Иран може да финансира експанзивния си курс в региона.

И тъй като САЩ ограничиха ангажиментите си в региона, Саудитска Арабия се вижда принудена да поеме водещата роля. "Саудитска Арабия знае, че въз основа на своята позиция в ислямския и арабския свят вече не може да се задоволява с ролята на наблюдател и само да констатира последиците от все по-острите политически въпроси и въпросите на сигурността", писа преди няколко дни коментаторът Хусеин Шобошки във вестник "Ал Шарк ал Авсат".

Изглежда обаче, че водещата роля не е по силите на Рияд. Саудитска Арабия разполага с армия от 230 000 войници. "Те обаче не са достатъчни, ако кралството се ангажира в множество военни операции в Йемен, Бахрейн и евентуално в Сирия и други страни," писа наскоро сайтът "Ал Монитор".

До този момент интервенцията на Саудитска Арабия в Йемен не е постигнала почти никакви военни успехи. Хусите все още контролират столицата Сана и обширни региони в северната част на страната. Те не бяха съществено отслабени нито от войските на президента Мансур Хади, нито от коалицията, предвождана от Саудитска Арабия. Символ на тяхната непоколебима воля за борба стана южният йеменски град Таис. "Хусите са обсадили града и го обстрелват от 11 месеца насам", казва главният лекар на една местна болница в разговор с "Ал Монитор". Междувременно 37 медицински центрове и болници са преустановили дейността си поради липса на медикаменти. Две трети от 600 000-те хиляди жители на града вече са го напуснали. По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН, те са част от общо 2,4 милиона вътрешни бежанци в Йемен. Над 8 000 души са загинали по време на войната.

Бедствието Идомени

Тук пътят е затворен. Все повече от струпалите се в Идомени бежанци осъзнават, че балканският маршрут за тях се е превърнал в път без ...

А Русия и Турция?

Понастоящем Саудитска Арабия се опитва да привлече още съюзници на своя страна. В края на януари крал Салман прие високопоставена делегация от Турция, водена от министър-председателя Давутоглу. В нея бяха включени министрите на повечето важни ресори. По време на разговорите ставаше дума за икономически поръчки, но и за обща политическа линия. Още преди година турският президент Ердоган разкритикува остро новия ирански курс в интервю за френската телевизия France24.

Саудитска Арабия води в същото време и интензивен диалог с Русия. Изтеглянето на руските войски от Сирия е сигнал и към Башар Асад, че Москва няма намерение да го подкрепя на всяка цена. И в Рияд бързо разбраха това. "Руската дипломация даде на дипломатите от Персийския залив да разберат, че Москва е готова да отвори нова страница в сирийския конфликт. В замяна на това руснаците очакват активно сътрудничество от страна на държавите от Персийския залив в борбата срещу тероризма и подкрепа на техните усилия да предотвратят разширяването на властта на фундаменталистични групи", писа анализаторката Рахида Даргхам във вестник "Ал Шарк ал Авсат".

От друга страна руското изтегляне е сигнал и към Иран. Посланието на Москва гласи, че Русия няма много голям интерес от възхода на един шиитски съюз между Иран, Сирия, Ирак и ливанските милиции на Хизбула. Това послание вероятно ще успокои Саудитска Арабия. Що се отнася до конфликта в Йемен обаче - то може в най-добрия случай да го смекчи в средносрочна перспектива.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com