X
 
 

Страната, в която се живее най-добре в света

1651 0
photo of Страната, в която се живее най-добре в света
Преди 100 години Финландия извюва своята независимост. От тогава насам тя е извървяла дълъг път - днес тя е страната с най-високо качество на живота сред държавите от ЕС и една от най-развитите държави в света.

На 6 декември 2017 се навършват точно 100 години от независимостта на Финландия. Страната е известна със своята природа, с гъстите си гори, тъмни зими и северни сияния; тя е дала на света сауната и като най-северният съсед на Русия сред страните от ЕС представлява свързващото звено между Изтока и Запада. Не е много ясно какво точно се има предвид с понятието "активен неутралитет", особено след като знаем, че Финландия е първата европейска страна, дала още през 1905 г. правото на жените да гласуват на избори. Но Финландия е и много повече от това.

Загива ли Нил?

Химическите концерни бълват в нея отрови, част от мръсната канализация свършва също във водите ѝ. Да не говорим за мръсотията, която пл...

Под чуждо иго

Цели шест века днешна Финландия е била част от Шведската империя. И до днес шведският език е алтернативен официален език във Финландия, макар че от лингвистична гледна точка финландският е по-близък до унгарския език.

Руският цар Александър I, който разширява значително територията на Руската империя, присъединява към нея и Финландия. И тя остава в нейните предели малко повече от век. Октомврийската революция в Русия по време на Първата световна война проправя пътя към независимостта на Финландия: зараждащият се тогава Съветски съюз се съгласява да позволи на Финландия да напусне империята и признава нейния суверенитет само месец след прокламирането на независимостта.

В годините на войната и след това 

Според пакта Молотов-Рибентроп от 1939 г. Финландия попада в съветската сфера на влияние. Когато обаче руснаците настояват Финландия да им предостави земя за военни бази за Червената армия, Финландия отказва. След което съветски войски нахлуват от Изток. В т.нар. "Зимна война" - през зимата на 1939-40 г. - Финландия губи свои територии на изток, но пък успява да нанесе тежки поражения на руснаците и те се съгласяват да сключат мир. След като Хитлер нарушава пакта Молотов-Рибентроп и през 1941 г. напада Съветския съюз, Финландия използва това за подновяване на войната с руснаците, като целта е да си възвърне изгубените източни територии. По-късно обаче финландците воюват и срещу нацистка Германия - в т.нар. "Лапландска война" през 1944-45 г. те успяват да изтласкат германците от Северна Финландия, принуждавайки ги да се изтеглят към окупираната от тях Норвегия. Крайният резултат за Финландия от тези войни е, че страната губи територии и е принудена да плаща тежки репарации на Съветския съюз.

След Хага: Когато се успокоят югославските страсти

Едва ли можеше да бъде по-зрелищно: единият от осъдените поглъща отрова в съдебната зала и умира малко след това. Този акт обаче няма ...

Негативният опит от всичките тези конфликти по време на Втората световна война може би обяснява поведението на Финландия в годините на Студената война, когато тя води политика на "активен неутралитет". Тя е известна още с линията Паасикиви-Кеконен, характеризираща се с това, че страната поддържа добри, равноотдалечени отношения и със Съветския съюз, и със Запада.

Просперираща модерна страна

След разпада на Съветския съюз Финландия поема курс към по-тясна интеграция с Европа: през 1995 г. тя се присъединява към ЕС, а по-късно влиза и в еврозоната. За разлика от балтийските държави обаче, Финландия не проявява интерес към членство и в НАТО.

Днес Финландия е просперираща, военно неутрална и развита демокрация в Северна Европа, оглавяваща или заемаща едно от челните места в редица световни класации, включително и много куриозни такива. Така например Финландия е страната с най-много сауни на глава от населението; в най-малка степен за нея важи оценката "пропаднала държава"; най-гъсто залесена е в цяла Европа; обявена е за втора сред страните, предлагащи най-добри условия за майките; във Финландия се провежда единственото по рода си световно първенство по свирене на въображаема китара; правителството ѝ е признато за най-малко корумпираното в света; а престижното списание "Нюзуик" обяви Финландия за "най-добрата за живеене страна в света".

Отличник в образованието

Жените и децата на джихадистите

Измислени любовни истории и скалъпени реклами примамиха доста млади жени от Западна Европа към Сирия и Ирак, където се омъжиха за бойц...

Освен това финландците имат отлична образователна система. От години финландските ученици се представят отлично в теста Пиза, като са с най-добрите показатели по математика, четене и природни науки. Макар в момента Сингапур да оглавява тази класация, в Европа именно Финландия остава страната, която предлага най-добро училищно образование. Възможно е това да е свързано и с изключителната популярност на библиотеките: в страната с население от 5,5 милиона души всяка година се заемат по 68 милиона книги от библиотеките, които със закон се поддържат с обществени средства. В новата Централна библиотека в Хелзинки, която ще бъде завършена догодина, дотук са вложени близо 100 милиона евро. Освен това университетските библиотеки също могат да бъдат ползвани от всички без ограничения.

Във Финландия през зимата нощта е много тъмна, а през лятото денят - много дълъг. Финландците са любители на кофеина: средно те изпиват по 12 килограма кафе годишно - 10 пъти повече отколкото средно в света. Те са сред водещите нации в света и в консумацията на прясно мляко. Много хора смятат финландците за големи консуматори и на алкохол и бира, но по този показател те са по-скоро в златната среда.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Макрон обявява извънредно икономическо п...

Френският президент Еманюел Макрон възнамерява да обяви извънредно икономическо положение в страната. Минималната заплата във Франция ...

Последно в Актуално