Сърбия - "лошото момче" на Балканите?

1584
Сърбия - "лошото момче" на Балканите?
Снимка: Getty Images / Guliver

Сръбското правителство отново посяга смело към националистическата карта. Наскоро дори заплаши Косово с война. Трябва ли да се тревожим за обстановката на Балканите или всичко е само сръбска предизборна реторика?

Напоследък зачестиха отровните стрелички, които Белград пуска срещу съседните държави: Хърватия отново е припозната като страната на "сърбомразци и долни шовинисти"; Македония и Черна гора са клеймени заради това, че са признали независимостта на Косово,макар оттогава да са минали вече цели 8 години; в Босна и Херцеговина пък отново се подклажда тъй нареченият "сръбски въпрос". Тамошният сръбски лидер Милорад Додик, с безрезервната подкрепа на Белград, говори отново за отцепването на Република Сръбска в Босна. Наскоро той заяви в прав текст, че границите на страните от Западните Балкани трябва да бъдат преначертани.

Последната провокация е от преди месец: Белград обяви, че след 18-годишна пауза възстановява движението на влаковете към Косово и пусна по линията за Митровица, в доминираната от сърби северна част на Косово, влакова композиция в цветовете на Сърбия. Върху влака на 20 езика беше изписано "Косово е Сърбия".

Можехме да предположим как ще завърши всичко: правителството в Прищина определи това като "сръбска провокация" и изпрати тежковъоръжени специални части на север за подсилване на границата със Сърбия. На 50 километра преди границата влакът беше спрян - за да бъдат предотвратени кръвопролития, по думите на сръбския премиер Александър Вучич. Според него, имало опасност косовските албанци да заложат взрив на релсите.

"Не искаме война, но Конституцията ни задължава да браним всеки сантиметър от нашата територия и да защитаваме нашите граждани", заяви веднага президентът Томислав Николич, който има опит с разпалването на омраза - през 90-те години, по време на войната в Косово, той и сегашният премиер Вучич се изявяваха като радикални националисти. По адрес на Прищина сръбският президент каза: "Ако те убиват сърби, ние ще изпратим армията. Всички ще се включим, аз самият - също."

Пак война?

От края на последната война в региона изминаха две десетилетия. Въоръжените конфликти отнеха живота на 120 хиляди души, разрушени бяха градове и села, променени бяха много човешки съдби.

За белградския седмичник "Време" сюжетът с влака е политическа инсценировка: "Косовският премиер Хашим Тачи, който има много вътрешни проблеми, вкл. покрай спекулациите, че може да му бъде повдигнато обвинение за военни престъпления, използва инцидента, за да покаже, че все още той има думата в Косово. Вучич обратно - поддържа имиджа си на миротворец, който мисли за нацията и решително защитава сръбските интереси", четем в уводната статия на изданието, озаглавена "Последна спирка - избори".

Германското кафяво блато

И след отказа на германския Конституционен съд да постави извън закона крайнодясната Националдемократическа партия NPD, многобройните д...

През април в Сърбия ще се проведат избори президент и местни органи на властта, на които премиерът Вучич се надява да заздрави властта си. Има дори спекулации, че той обмисля варианта за нови предсрочни избори, за да се възползва максимално от високата си популярност и медиен комфорт.

Незарасналите рани

Определено това е предизборна реторика, но тя е много опасна, предупреждава Сръбянка Турайлич, известна активистка на сръбското демократично движение още от времето на протестите срещу режима на Милошевич. "Говорим за незрели, крехки общества. Нищо от това, което беше съсипано от войните, не беше възстановено. И сега всичко това, за съжаление, се използва за предизборни цели", посочва Турайлич. Тя обвинява ЕС, че подкрепя Вучич, стига той да прави отстъпки пред Косово.

Последните социологически проучвания показват, че едва 44 на сто от сърбите подкрепят присъединяването на страната към ЕС. Противниците на членството междувременно са достигнали 42 процента от населението на страната.

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com