Турция: Извънредно положение за шести път

1074
Турция: Извънредно положение за шести път
Снимка: Getty images/Guliver

От опита за преврат, извършен през 2016, Турция е в извънредно положение. То позволява на Eрдоган да управлява с декрети и да ограничава основните права. Нищо чудно, че сега правителството иска да го удължи за шести път.

Турското правителство възнамерява да удължи за шести път извънредното положение в страната, което бе въведено след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 година. Решението на турското правителство трябва да бъде одобрено от парламента в Анкара, където управляващата Партия на справедливостта и развитието разполага с мнозинство. Затова и приемането на удължения срок се смята за повече от сигурно.

Иран: Изпуснатият дух от бутилката

Най-малко 20 човека загинаха по време на най-големите антиправителствени протести в Иран от близо десетилетие. Междувременно протестите...

Действащото вече от година и половина извънредно положение позволява на президента Ердоган да управлява с декрети. И той се възползва доста щедро от това свое право. В условията на извънредно положение президентските декрети не подлежат на обжалване пред Конституционния съд, а основните права на гражданите са ограничени.

Критики от опозицията

Турското ръководство обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен в това, че е играл централна роля в опита за преврат през лятото на 2016. Оттогава то действа твърдо срещу предполагаемите му привърженици, както и срещу опозицията. Дотук са задържани десетки хиляди лица, обвинени, че са свързани с движението на Гюлен. А повече от 150 000 души са уволнени от работа.

Опозицията обвинява Ердоган, че използва извънредното положение и декретите, за да заобиколи парламента и да извърши промени дори и в области, които нямат нищо общо с извънредното положение. Принципно парламентът трябва да дава съгласието си за всеки един президентски декрет, но в действителност до очите на депутатите е стигнала само една малка част от подписаните досега от Ердоган такива документи.

Националистите крепят Ердоган

Алгоритъмът на смъртта

Може ли машина да определи колко дълго ще живее един човек? Може, отговарят в САЩ. Тамошна фирма е създала алгоритъм, с чиято помощ да...

Същевременно националистическата опозиционна Партия на националното действие (MHP) продължава да подкрепя курса на турския президент и участието му в президентските избори догодина. Нейният лидер Девлет Бахчели обяви, че МНР няма да издига свой собствен кандидат за изборите догодина и ще подкрепи Ердоган. Освен това той се обяви и за понижаване на 10-процентната бариера за влизане в парламента. Актуални допитвания сочат, че на следващите парламентарни избори, насрочени също за 2019 година, MHP може да не премине сегашния изборен праг. 

При гласуването на промените в конституцията миналата година националистите също застанаха на страната на Едоган и управляващата Партия на справедливостта и развитието. Реформата, която ще влезе в сила догодина, разширява значително правомощията на турския президент.

Изборите в турската част на Кипър

Междувременно резултатите от проведените парламентарни избори в Севернокипърската турска република вече са известни. Управляващата Партия на националното единство UBP печели 35,6 процента от гласовете и остава първа политическа сила, но ще трябва да управлява с коалиционен партньор. Втора сила е лявата Републиканска турска партия CTP, която се обявява за обединение с гръцката част на острова - международно признатата Република Кипър, която от 2004 година е и членка на ЕС. За разлика от нея, създадената през 1983 Севернокипърска турска република е призната единствено от Анкара и икономически е напълно зависима от Турция.

Източник: Дойче веле

Индия: Страната, в която не искат възрастните хора

Много от възрастните хора в Индия са изоставени от всички. Дори семействата им не се грижат за тях, защото традицията била такава. Инди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com