Турците - в плен на страха

1318
Турците - в плен на страха
Снимка: Gettyimages.com

Терористични нападения, опит за преврат, вълна от арести: така изглеждаше Турция през отиващата си година. А президентът Ердоган очевидно няма рецепта срещу задълбочаващия се разкол в турското общество, пише Седа Сердар.

Турция е на път да се превърне в купчина развалини - кръвопролития при терористичните нападения в големите градове, кръвопролития в окопната война срещу кюрдите в Източна Турция. Към всичко това трябва да прибавим бушуващата в съседна Сирия война, опита за преврат от това лято и последвалите го събития. Казано накратко: Турция се намира в перманентно извънредно положение, а заради новините за все нови и нови атентати жителите на страната са изнервени до краен предел - въпреки непрестанните уверения на правителството, че ще сложи край на терора.

Планина от проблеми

При това турците се страхуват не само заради смъртоносния терор, но и заради фактическата отмяна на демокрацията. След неуспешния опит за преврат хиляди турци бяха арестувани или загубиха работата си. И далеч не само привържениците на Гюлен са на мушката на управляващата партия - всеки, който по една или друга причина ѝ изглежда опасен, бързо може да се превърне в мишена.

Със своята тактика срещу прокюрдската Народна демократическа партия (HDP) правителството още повече разединява страната. Мнозина от хората, които сега лежат в затвора, доскоро търсеха решение на кюрдския конфликт заедно с управляващата партия. Още по-обезпокоително е състоянието на турската преса - вече почти няма свободни, критични към правителството медии.

А с оглед на почти четирите милиона бежанци, които понастоящем се намират в Турция, положението става още по-сложно. Избягалите сирийци са обезверени до краен предел, защото не съзират никакви перспективи за себе си в Турция. След боевете в Алепо се очаква нова бежанска вълна, която ще изостри още повече социалните напрежения. А фактът, че сделката за бежанците с ЕС постоянно се поставя под въпрос, усложнява ситуацията още повече.

Австрия иска мигрантите да бъдат настанявани извън европейската територия

Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц се обяви за обрат в бежанската политика на ЕС и настоя мигрантите да бъдат наст...

На фона на планината от проблеми турският президент продължава да преследва неотклонно заветната си цел: промяна на конституцията, в резултат от което Турция да бъде превърната в президентска република. Но терористичните атентати от последните дни показват съвсем недвусмислено, че има много по-важни задачи: правителството спешно трябва да намери решение срещу терористичната заплаха.

"Национална мобилизация срещу терора"

В речта си, която държа в сряда пред градоначалниците, президентът Ердоган призова към национална мобилизация срещу терора. Турците трябвало да са единни. И техните врагове трябвало да знаят, че Турция ще отвърне на ударите. Съвсем между другото Ердоган призова градоначалниците да следят за подозрителни дейности в техните общини. Защото никой друг не знаел по-добре от тях какво става в турските домакинства. Само че този апел стои в пълно противоречие с призива за единство на нацията. Не само защото означава атака срещу личната сфера на турците, а и защото усилва още повече страха им от доноси. Така ли се умиротворява и сплотява едно и бездруго травматизирано общество?

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИЙЧЪРИ:

Лейбъристите в Австралия печелят убедително парламентарните избори

Виктор Орбан – обичаният и мразеният

Жълт картон: Руснаците не искат да работят по-дълго

Словакия: Мръсната битка за нивите

Къде по колко пари получават бежанците?

Без вода: Най-тежката криза в историята на Индия

Скандалът с Фолксваген, Ауди и сие: Кой ще е следващият арестуван?

Хората в Русия си мислеха, че покрай Световното ще забогатеят

Майорка: Да се къпеш в мътна помия

Тайните на севернокорейската икономика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com