БНБ заобикаля Закона за обществените поръчки, твърдят служители на банката

3282
БНБ заобикаля Закона за обществените поръчки, твърдят служители на банката
Снимка: БГНЕС

Българската народна банка (БНБ) заобикаля Закона за обществените поръчки (ЗОП) при закупуването на самолетни билети за пътувания на служителите си зад граница. Такъв сигнал са подали работещи във финансовата институция пред специализирания сайт TravelNews.

Според тях билетите се купували директно от интернет сайтове на туроператори и на авиокомпании, с дебитни или кредитни карти. Юристи твърдят, че трябва задължително да се проведе процедура по ЗОП за избор на доставчик за покупката.

Банкер: Основната лихва може да достигне 5%

Тенденцията в цял свят е към повишаване на основния лихвен процент. Целта е борба с инфлацията. Това заяви банкерът Левон Хампарцумян п...

За описаната дейност отговаряла директно Снежанка Деянова, която е главен секретар на БНБ. Според TravelNews се очаква тя да бъде скоро отстранена заедно с гуверньора на банката Димитър Радев, чийто мандат отдавна изтече, но поради кратките животи на Народните събрания не може да бъде избран негов наследник.

„Услугата, свързана с предоставяне на самолетни билети, се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за обществените поръчки. Съгласно Закона за обществените поръчки информацията, свързана с възлагане на доставки, услуги и строителство, е публично достъпна на профила на възложителя“, коментираха от пресцентъра на БНБ.

Банката има обявена обществена поръчка за осигуряване на самолетни билети за превоз по въздух на пътници и багаж и на хотелско настаняване при служебни пътувания. Тя е от 27 май 2022 г., но все още няма сключен договор, защото се водят съдебни дела и обжалвания на решенията. Поръчката е за 2 години и е за 3,3 млн. лв. без ДДС. По нея са кандидатствали три компании – „Аргус травел интернешънъл“ ЕООД, „Атлас травелс“ ЕООД и ДЗЗД „България ЕР и Посока“.

За изпълнител е избрана „Атлас травелс“. Процедурата обаче е обжалвана от „Аргус травел интернешънъл“ пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). От КЗК излизат с решение, че „Аргус травел интернешънъл“ трябва директно да бъдат отстранени от процедурата, а не да се преразгледа класирането, както самата фирма настоява. След това БНБ прави ново класиране и отново на първо място е „Атлас травелс“.

БНБ с мерки срещу инфлацията: затяга кредитирането

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие промени за задължителните минимални резерви, които банките поддържат. "Про...

От съставите на комисиите при разглеждането на жалби в КЗК се вижда, че процедурите за самолетни билети попадат при един и същ член – Георгица Стоянова. Служители твърдят, че тя ги взима „с цел да се разглеждат от нея“. Стоянова беше избрана за член на КЗК от ГЕРБ и е съпруга на изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, който също зае поста си по избор на партията на Бойко Борисов. КЗК отказва коментар.

Във Върховния административен съд повечето дела за самолетни билети попадат при съдия Диана Гърбатова, твърдят служители на институцията. От ВАС казват, че за обществената поръчка на БНБ докладчик не е Гърбатова – тя е само член. Докладчикът е Цветанка Паунова.

Във ВАС има 4 състава от общо 10 съдии, които гледат дела по обществени поръчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com