Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС отлага въвеждането на нови банкови правила с една година

18 юни 2024, 15:20 часа • 1473 прочитания

ЕС ще отложи въвеждането на част от глобалните банкови капиталови правила с една година, така че европейските банки да не бъдат ощетени заради продължаващите спорове относно стандартите в САЩ, предаде Bloomberg.

ЕС ще въведе стандарти, свързани с така наречения фундаментален преглед на търговския портфейл, в началото на 2026 г., а не през 2025 г., коментира Мейрид Макгинес, комисар по финансовите услуги и пазари, в реч във във Франкфурт.

Натиск от европейски лидери

Още: Европейските банки са притеснени от бума на изкуствения интелект

ЕС е подложен на силен натиск за финализирането на т.нар. Базел III през последните месеци. Лидери, сред които президентът на Франция Еманюел Макрон, твърдят, че Европа ще постави в неблагоприятно положение своите банки, ако действа първа.

Главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Зевинг също призова Комисията да обмисли действията си заради „жестоката“ международна конкуренция, пред която са изправени европейските банки.

Отлагането с една година гарантира глобални равни условия за онези големи европейски банки, които се конкурират с други глобални играчи“, коментира еврокомисарят Макгинес. Малко вероятно е САЩ да въведат новите Базелски стандарти преди 2026 г., допълва тя.

Още: Европейски топ банкер беше осъден на шест години затвор за подкуп на министър

Въвеждането на правилата вече изостава с минимум две години от първоначалния график заради пандемията и исканията на банките за допълнително време за подготовка. Някои регулатори сега се опасяват, че политическата реакция в САЩ, заедно с промените в европейския дневен ред, който е фокусиран повече върху растежа, може да доведе до по-широко отхвърляне на мерките.

Макгинес посочва, че отлагането не трябва да се счита за оттегляне от споразумението за новите стандарти. ЕС все още планира да приложи „по-голямата част от Базелските стандарти“ до 1 януари, добавя тя.

Прилагането на пълния пакет би увеличило капиталовите изисквания за банките в ЕС с 9,9%. В САЩ увеличението ще е още по-голямо.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес