Идва плащане по Плана за възстановяване, но трябва да изпълним 66 мерки - от тях са готови само 1/3

6002
Идва плащане по Плана за възстановяване, но трябва да изпълним 66 мерки - от тях са готови само 1/3
Снимка: БГНЕС

През 2023 г. е предвидено плащане през март, но за да се случи - трябва да изпълним 66 критерия. От тях до 13 януари сме изпълнили 21, чакат ни още 45, а голяма част са законодателни.

Това обяви съветникът на министъра на финансите и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански. Като пример той даде Законът за електронното управление, който трябва да влезе в сила, влизане на сила на Закона за енергетиката и подзаконовите актове относно енергийната бедност.

Еврокомисията: Предоговаряне на Плана за възстановяване - само в изключителни случаи

Предоговаряне на План за възстановяване и устойчивост, който вече е одобрен и в изпълнение, може да има само при изключителни случаи. Т...

"Размерът на бюджетния дефицит за 2022 г. на начислена база е 2,9% от БВП. Ние сме в рамките на 3-те процента. Ако говорим за касово изпълнение - парите на държавата, особеното е, че очакваното изпълнение имаме нац бюджет с 3,3% - са средствата от Европа, които така и не можем да усвоим до края на 2022 г. и срещу които отпуснатите средства трябва да заложим реформи", коментира още той пред bTV.

ОЩЕ: Въглищните централи може да работят до 2038 г., НС възложи промени в Плана за възстановяване

По думите му нито сме извършили реформи, нито имаме проекти: "Европа ни дава едни пари и ни казва да извършим реформи до края на годината с проекти. Ние не го правим и е нормално да ни се търси сметка дали ще го направим до края на 2023 г., без да ни дава допълнително пари. Става дума за законодателството, което трябваше да се промени; да се приемат промени в данъчни закони. Имаше списък с поне 21 законопроекта".

По думите му не направим ли това, отместваме датите до края на Плана за възстановяване. Каримански каза, че това е все едно да натрупвате сметки няколко години към Топлофикация, а накрая, когато отидем, да получим хем голяма сметка, хем непосилна.

Атанас Пеканов: Ще направим стъпки по предоговаряне на ангажиментите в ПВУ, които изглеждат нереалистични

"Служебният кабинет ще се съобрази с решението на парламента. Ще направим стъпки по предоговаряне на тези ангажименти в Плана за възста...

"Политическата реалност обаче е популистка. Не липсваха такива обещания и наддавания. Ако тази година пенсиите са 15,7 млрд. лева разходи, това е един от най-големите разходи, но през следващата година с прилагането на швейцарското правило, тази сума ще стане 19,310 млрд. лева. Такъв растеж на пенсиите и социалните разходи от 2022 г. ще нараснат поне с 5 млрд. лева", категоричен е съветникът в МФ.

ОЩЕ: "Безпрецедентно": Донев коментира искането на НС за промени в Плана за възстановяване

Любомир Каримански обясни, че целият държавен дълг на страната е 36 млрд. лева, външният дълг е 25 млрд. лева, а вътрешният - държавни ценни книжа - 11 млрд. лв., като през март 2023 г. имаме плащане на външния дълг.

По думите му инфлацията ще се поуспокои поетапно. Това ще се усети, ако не през първото, то през второто полугодие.

Каримански коментира казусът с "Нексо", като заяви, че компанията не е банка, защото няма необходимите документи от регулаторните органи нито тук, нито в САЩ. "Въпреки либералния режим в Щатите, главният прокурор на Ню Йорк е казал, че не може да се извършват сделки без регистрация и лиценз", каза той.

Сандов: Вече 200 милиона лева бяха загубени заради въглищното лобиране

"Вече 200 милиона лева бяха загубени заради въглищното лобиране. Предстои да бъдат загубени поне 20 пъти по толкова." Това написа бивши...

Експертът посочи, че не знае дали казусът с Nexo е повлиял на президента Румен Радев при връчването на третия мандат: "Излизайки точно сега този случай, в обществото витае усещането, че президентът се е повлиял".

ОЩЕ: Ето кои ще са първите финансирани проекти по Плана за възстановяване в България

Снимка: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси