НАП ще обменя опит с турските данъчни

911
НАП ще обменя опит с турските данъчни
Снимка: НАП

Националната агенция за приходите и Турската приходна администрация (ТПА) ще обменят добри практики и опит в областта на данъчната политика, по-добър данъчен контрол, насърчаване на доброволното изпълнение на задълженията и борба със сивата икономика. Това стана ясно по време на двудневна среща между представители на двете институции, съобщиха от приходната агенция.

Посещение

Комисарят на ТПА Бекир Байрактар, заместникът му Мехмет Арабачъ и началникът на отдел „ЕС и външни работи“ в данъчната администрация на Турция - Ахмет Йълдъръм бяха на посещение в НАП по покана на изпълнителния директор Румен Спецов.

„Като страна членка на Европейския съюз и бъдещ пълноправен член на Шенгенското пространство, ние осъзнаваме важността на външната граница на ЕС и ГКПП "Капитан Андреево". Затова искаме да задълбочим сътрудничеството между двете приходни администрации“, заяви Спецов.

Още: Сливането на НАП и митниците е заради Шенген, обясни Асен Василев

От своя страна Бекир Байрактар посочи, че България е специална държава за тях и е важно отношенията между двете администрации да се развиват постоянно и последователно.

Според екипите и на двете данъчни институции, държавите ни сами не могат да постигнат толкова високи резултати в полза на националните си бюджети, колкото ако работят заедно.

По време на срещата Румен Спецов и заместниците му запознаха гостите с основните бизнес процеси в НАП, електронните услуги, които предлага приходната агенция и добрите практики в областта на контролните дейности и събирането на публични задължения. Той демонстрира пред колегите си от Турция и мобилното приложение на НАП, което дава възможност за проверка на касовите бележки.

Пред турската делегация бяха представени и постигнатите от НАП резултати през 2023 г., сред които 89% доброволно спазване на данъчни задължения, 98% декларирани и платени задължения през текущата година, 500 хил. подадени декларации по ЗДДФЛ с ПИК, 96% възстановено ДДС в рамките на 30 дни от заявяването.

Още: "Лукойл" и Васил Божков са чисти: Говори шефът на НАП

Заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов сподели на турските си колеги как приходната агенция прави съпоставка между доходите на физическите лица и притежаваните от тях луксозни стоки, движимо и недвижимо имущество. Това предизвика сериозен интерес у турската делегация, като те поискаха да приложат българския опит и в тяхната държава.

В заключение на проведените разговори и двамата ръководители изразиха задоволството си от установените добри взаимоотношения и надеждата, че те ще продължат да се развиват все така ползотворно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com