Нова програма за бизнеса предоставя кредити с по-ниски лихвени нива

969
Нова програма за бизнеса предоставя кредити с по-ниски лихвени нива
Снимка: Министерство на финансите

Нов гаранционен инструмент ще предостави ресурс в размер на 150 млн. лева на малкия и среден бизнес в България при облекчени изисквания за обезпеченост и по-ниски лихвени нива.

Споразумение за нов гаранционен инструмент в подкрепа на малкия и средния бизнес в България в условията на пандемията от COVID-19 бе сключено между Националния гаранционен фонд (НГФ) от Групата на Българската банка за развитие и Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщават от пресцентъра на Министерство на финансите.

Програмата ще се реализира през търговските банки, като гарантира 80% от предоставените кредити. Предстои Националният гаранционен фонд да изпрати покани до всички банки в България, а гаранционният лимит ще се разпредели според подадените заявления. Срокът за включването им е следващите две години. Гаранцията ще остане валидна още 36 месеца след изтичането му, пише в съобщението.

ББР ще спасява бизнеса от скъпия ток с кредити за фотоволтаични централи

Българската банка за развитие ще финансира проекти за изграждане на фотоволтаични централи за нуждите на бизнеса, съобщават от държавна...

Чрез споразумението ще се засили стратегическото партньорство на Черноморската банка за търговия и развитие с Българската банка за развитие.

Споразумението беше подписано от изпълнителния директор на Националния гаранционен фонд Тодор Тодоров и президента на Черноморската банка за търговия и развитие Дмитрий Панкин. Те подчертаха, че това е първият съвместен гаранционен инструмент за споделяне на риска между двете институции и първият със споделена гаранция в портфейла на Националния гаранционен фонд.

Церемонията по подписването на споразумението бе открита от заместник-министърът на финансите Моника Димитрова-Бийчър, която е и управител за България в Черноморската банка за търговия и развитие.

„Министерството на финансите приветства вашата инициатива за реализирането на тази програма. Ние вярваме, че подкрепата на малки и средни предприятия в една динамична ситуация, като днешната, ще им даде необходимия шанс за развитие и ще допринесе за възстановяване на икономиката. ББР, НГФ и ЧБТР са доказали своята роля и професионализъм в подкрепата на бизнес организации. Като управител за България на Черноморската банка за търговия и развитие, аз съм сигурна, че споразумението е в добри ръце и бенефициентите ще се възползват от предоставяните гаранционни инструменти. Убедена съм и в мотивацията на новия екип на ББР и тяхното желание за създаване на ефективни и законосъобразни механизми за работа на бизнеса“, заяви в приветствието си зам.-министър Бийчър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com