С едно наум: Депутатите приеха спорните ДДС промени на първо четене

3997
С едно наум: Депутатите приеха спорните ДДС промени на първо четене
Снимка: БГНЕС

Народното събрание на първо четене спорните изменения в Закона за ДДС, внесени от финансовия министър Асен Василев. Те бяха подкрепени със 102 гласа "за“ (ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС). Против бяха от "Възраждане" и ИТН, а от БСП се въздържаха.

Текстовете бяха приети, въпреки че водещата бюджетна комисия и икономическата комисия ги отхвърлиха и препоръчаха на парламента да не се приемат. Причината да бъдат гласувани е да се стартира процедурата формално, а между двете четения да бъдат правени редакции.

Какво предвиждат промените?

С промените се запазва нулевата ставка на ДДС върху хляба и брашното до средата на 2024 г. и намалената ставка за ДДС за ресторантьорите. Промените предлагат и въвеждането на нов праг за регистрацията по ДДС в размер на 166 хил. лв от 100 хил. лева. Предвижда се още ресторантите да използват софтуер, включен в списък на одобрените от НАП, за достъп до цялото им счетоводство. Още: Данъчните бонбони на Асен Василев: Идеите за отстъпки в данъчните закони

Дебатът

Павела Митова от ИТН разкритикува предложението за удължаване на намалената ставка на ресторантьорите и хотелиерите. Според нея тези мерки са били въведени по време на пандемията от COVID-19, а те вече трябва да бъдат премахнати. Митова смята, че ако диференцирани ставки на ДДС, то те трябва да бъдат за всички сектори, а не да има такива с преференции. Тя обяви, че държавата ще има приходи от 300 млн., ако ставките се върнат на 20%.

Венеция Ангова от ПП-ДБ подкрепи тезата на Павела Митова, но заяви, че няма политическа воля за връщането на ставките. Тя предложи ИТН да направи редакционни предложения между двете четения, но най-малката парламентарна група да подкрепи като цяло промените в Закона за данъка върху добавената стойност. 

"Възраждане“ разкритикуваха предложението, ако на човек не му бъде издаден касов бон, то той да не задължен да плаща дължимата сума. Според тях това е провал на данъчните служби и невъзможността да се справя със сивия сектор.

Венко Сабрутев обясни, че предложението за касовите бонове е направено, защото по думите му "голяма част от ресторантьорския бранш работи в "сивия сектор“. По думите му българските граждани са ощетени, защото плащат в заведенията за хранене, но тези пари след това не могат да бъдат събрани от държавата, за да ги ползва за различни социални политики. 

От БСП изразиха притеснения за предложението ресторантите да имат специализиран софтуер, който да е директно свързан с НАП, и отчита продажбите им. Христо Проданов смята, че това може да е вратичка за възлагане на проект на близка до управляващите IT фирма, която да получи финансиране. Той смята, че такъв софтуер вече е наличен. Още: Втора парламентарна комисия отхвърли данъчните промени на Асен Василев

Шефът на Бюджетна комисия Йордан Цонев обяви, че ДПС определя част мерките, като т.нар. "донос-бонус", предложени от Асен Василев, като "екзотични“. Между двете четения движението сила ще предложи да отпаднат. 

Цонев коментира и намалените ставки за ресторантьорите. Той обясни, че още преди приемането на мярката по време на пандемията, ДПС са изразили позиция, че ако това се случи, връщането им след това щяло да бъде трудно. Според него това се е доказало във времето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com