Бюджетна комисия отхвърли всички данъчни промени на Асен Василев

19009
Бюджетна комисия отхвърли всички данъчни промени на Асен Василев
Снимка: БГНЕС

Промените в данъчните закони за догодина, предложени от финансовото министерство, бяха отхвърлени на първо гласуване от водещата бюджетна комисия в НС.

От ГЕРБ и ДПС се въздържаха, но декларираха, че ще направят предложения между първо и второ четене, ако пленарната зала гласува "за" промените. В подкрепа на предложените от Министерството на финансите се обявиха само от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

По правилник, дори водещата комисия да отхвърли даден законопроект на първо четене, той се обсъжда и в пленарната зала. От решението в нея зависи дали работата по текстовете ще продължи и на второ разглеждане и гласуване в парламента.

Какво предлага правителството?

Вече стана ясно, че нулевата ставка за хляба и брашното се запазва до средата на 2024 г, както и че финансовият министър има условия към ресторантьорите за запазване на 9% данъчна ставка. ОЩЕ: 20% ДДС за ресторантьорите: Проблем ли е за по-бедните региони? (ВИДЕО)

Ето какво предлага кабинетът в случаите, че не получим касова бележка при доставка, както и за новите данъчни облекчения за физическите лица, плащанията в брой и акцизите за електронните цигари.

Данъчни облекчения за физическите лица

С измененията в Закона за данък върху доходите на физическите лица се въвежда данъчно облекчение, чрез което физическите лица да могат да приспадат от общата си годишна данъчна основа 0,5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални или системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

С други думи - финансовото министерство, водено от Асен Василев, предлага гражданите да получат обратно до 0.5% от платения от тях ДДС, но не повече от 100 лв. месечно. За да стигнете тавана от 100 лв., трябва да направите покупки от 120 000 лв., в които има 20 000 лв. ДДС, 0.5% от които е 100 лв. ОЩЕ: Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

Плащанията в брой

С цел повишаване на прозрачността на разплащанията и ограничаване на сектора на „сивата" икономика, в Закона за ограничаване на плащанията в брой е заложено намаляване на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой от 10 000 на 5 000 лв.

По-сериозен акциз върху електронните цигари

Заради бързото развитие през последните години на пазара на електронните цигари и наблюдаването на тенденции за разширяване на обхвата на стоките, които се предлагат за продажба, е предложено разширяване на обхвата на тютюневите изделия за целите на акцизното облагане. Въвежда се акциз върху нагреваеми изделия със съдържание, различно от тютюн, което е на базата на растения, билки или плодове, независимо дали са обработени с никотин - има план за следващите 3 години, като стойността на акциза е на килограм. ОЩЕ: Забраняват продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерен вкус и аромат, различни от тютюневия

  • 331 лв. от 1 януари, 2024 година; 
  • 380 лв. от 1 януари, 2025 година; 
  • 400 лв. от 1 януари, 2026 година;

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика