Списъкът на Forbes с милиардери оредя: Ето кои починаха през 2023 г.

2083
Списъкът на Forbes с милиардери оредя: Ето кои починаха през 2023 г.
Снимка: Getty Images

През изминалата 2023 г. починаха 21 милиардери от списъка на Forbes, включително бившият италиански премиер Силвио Берлускони, американският музикант Джими Бъфет, бизнес партньорът на инвестиционния магнат Уорън Бъфет - Чарли Мънгър, бизнесменът Мохамед Ал-Файед и др.

Още: Ето го завещанието на Силвио Берлускони: Вижте къде отива всичко

Снимка: Силвио Берлускони, Getty Images

САЩ, Индия и Малайзия загубиха най-много милиардери

Тези 21 души са част от списъка, съставен от 2640 милиардери, които Forbes преброи, за да актуализира данните си. Деветима от тях бяха граждани на САЩ. Индия и Малайзия са единствените други държави, в които починаха няколко милиардери - трима индийци и двама малайзийци. Фармацевтичният предприемач Джао Нинг беше единствената жена милиардер сред тях - със състояние от 1,2 млрд. долара. Тя почина на 56-годишна възраст след двугодишна битка с рака.

Още: Богати, по-богати, Илон Мъск: През 2023 г. милиардерите на света са се замогнали още

Най-богатият сред починалите

Индийският магнат в областта на боите Ашвин Дани, който почина на 80-годишна възраст през септември, беше най-богатият от починалите тази година милиардери със състояние, оценявано на 8 млрд. долара. Той беше изпълнителен председател на Asian Paints, най-голямата компания за бои в Индия.

Други починали, чието състояние надхвърля 5 млрд. долара, са: бившият италиански министър-председател Силвио Берлускони (6,9 млрд. долара), съоснователят на Intel Гордън Мур (6,8 млрд. долара), магнатът в областта на недвижимите имоти Сам Зел (5,2 млрд. долара) и индиецът Мики Джагтиани (5,2 млрд. долара).

Средната възраст на милиардерите, починали през тази година, е 85 години, пише Forbes.

Снимка: Мохамед Ал-Файед, Getty Images

Почти половината от починалите бяха на възраст поне 90 години, включително египетският хотелиер и собственик на Harrod's Мохамед Ал-Файед, който беше на 94. Автомобилният бизнесмен Ред Маккомбс беше на 95 години, а индийският бизнесмен Кешуб Махиндра и заместник-председателят на Berkshire Hathaway Чарли Мънгър бяха двамата най-възрастни милиардери, които починаха - на по 99 години.

Последният, който почина, е Гастон Глок - австрийски инженер и изобретател на пистолета "Глок". Глок, който почина на 27 декември 2023 на 94-годишна възраст, започна кариерата си с проектиране и производство на пистолети за австрийската армия през 80-те години на миналия век. Към 2020 г. неговата компания Glock е имала пазарен дял от близо 65% от пистолетите в САЩ.

Още: От корнизи за пердета до оръжия: Какво ни завеща Гастон Глок?

Снимка: Гастон Глок, NEXTA/X

Джими Бъфет и Гордън Мур

Малцина можеха да предположат, че рок певецът Джими Бъфет, който през 1977 г. издаде албума "Margaritaville", ще стане милиардер. В края на краищата, той основа верига ресторанти и курорти, които до смъртта му на 76-годишна възраст през септември донесоха на краля на "чийзбургерите в рая" състояние, оценявано на 1 млрд. долара.

Гордън Мур, от своя страна, прави рискован залог, когато основава Intel Corporation през 1968 г. Под ръководството на Мур Intel успява да създаде нови технологии за компютърна памет и да превърне компанията в един от най-големите производители на полупроводникови чипове в света. Интелигентният инженер, известен със своя закон на Мур (според който броят на транзисторите в една схема се удвоява на всеки две години), почина през април. В края на 2022 г. той и съпругата му дариха близо 6 млрд. долара от богатството си за благотворителност, като голяма част от тях бяха предоставени от фондация "Гордън и Бети Мур". През 2009 г. двойката бе удостоена с медала "Андрю Карнеги" за филантропия. Бети почина на 95-годишна възраст в началото на декември.

Още: Топ 10 на най-богатите семейства в света

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com