225 дни до ЕВРО 2024: По-зле от България – проклятието, което дебне над Норвегия 23 години

4214
225 дни до ЕВРО 2024: По-зле от България – проклятието, което дебне над Норвегия 23 години
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.


Близо 20 години България не се е класирала на голям футболен форум. На Европейско първенство "лъвовете" са играли едва 2 пъти - през 1996 година и през 2004-та. Един от националните отбори, който има по-лоша статистика дори и от нашата, е този на Норвегия. Изненадващо, или пък не, той е участвал само на Евро 2000. 

Проклятие дебне над Норвегия вече 23 години

Скандинавците могат да се похвалят с по-добри резултати на Световно. На Мондиал те са се подвизавали 3 пъти (1938, 1994, 1998), но не са записали огромни успехи, за разлика от Олимпийските игри през 1936 година в Германия, където завоюват бронзови медали. В квалификациите за шампионата на Стария континент обаче проклятие дебне над Норвегия вече 23 години.

Евро 2000: Последното участие на Норвегия

В началото на XXI век легендарният нападател на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер и компания се класират на първо място в своята група от пресявките. Впоследствие на същинската надпревара, която се провежда в Белгия и Нидерландия, отпадат заради загуба в прекия двубой от Югославия, макар че имат равен брой точки.

Солскяер Норвегия

Норвегия остава на косъм от класиране за Евро 1996 и Евро 2004

4 години по-рано тимът се "радва" на същата съдба, но още в квалификациите. Норвегия и Нидерландия имат по 20 пункта. "Лалета" обаче са с по-добра голова разлика и подпечатват билета си за финалите. Лошият късмет е пречупен през 2000-ата, ала не и за постоянно. За Евро 2004 скандинавците остават втори в предварителните групи - на точка от лидера Дания, което им осигурява бараж срещу Испания. В него "Ла Роха" е безпощадна и прегазва съперника с 5:1.

ВИЖТЕ: 20-те държави, които никога не са играли на европейско!

Тотален малшанс в квалификациите за Евро 2008 и Евро 2012

Фортуна определено не харесва норвежците. За виза за Европейското през 2008-а остават само на пункт от заелата втора позиция Турция в квалификационната група C, която впоследствие е окрилена и приземена от инфарктни голове в края. Северната страна продължава да мечтае и държи прилично футболно ниво. Малшансът за нея е факт и при пресявките за Евро 2012.

Норвегия Кристиано Роналдо

Португалия отива на Европейско вместо Норвегия и стига до 1/2-финал

Норвегия има равен брой точки с Португалия - по 16. В преките сблъсъци двата отбора си разменят по една минимална домакинска победа с 1:0, така че определяща отново е головата разлика. При този показател по-добри са "мореплавателите". Те разгромяват Босна в плейофа, за да се класират за шампионата на Стария континент, където достигат до полуфинал, загубен с дузпи от бъдещия носител на трофея - Испания.

Евро 2016 и Евро 2020 остават мираж заради загубени плейофи

В квалификациите за Европейското през 2016 година историята не е много по-различна. Скандинавците претърпяват поражение с 1:3 от Унгария в плейофа, до който са стигнали след трето място в групата. При следващия цикъл Сърбия слага край на надеждите отново в плейофите.

НОрвегия Ерлинг Холанд

Евро 2024: Нова неуспешна мисия за Норвегия и Холанд?

Преминала през гореспоменатите тежки моменти, Норвегия начело със своята звезда Ерлинг Холанд се опита да "счупи каръка" и да вземе участие в Евро 2024. Мисията по всяка вероятност пак ще се провали. Тя категорично не може да бъде постигната през квалификационната група, тъй като Испания и Шотландия вече си подпечатаха билетите.

Единствената възможност е през Лигата на нациите. С оглед на настоящото класиране звездата на Манчестър Сити и съотборниците му няма да играят дори плейофи. Те трябва да се надяват Израел да се класира директно за шампионата в Германия, а предвид ситуацията в Близкия изток бъдещето на "синьо-белите" е неясно. По всичко личи, че освен без "Златна топка" Холанд ще остане и без виза за Европейско.

 

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ ОТ ЕВРО 2024: "Голът на живота", който короняса контузения Роналдо

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят