337 дни до ЕВРО 2024: Архитектът, който така и не видя творението си

3806
337 дни до ЕВРО 2024: Архитектът, който така и не видя творението си
Снимка: Actualno.com

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Европейското първенство по футбол е едно от най-гледаните спортни събития по света. Надпреварата събира по трибуните, и пред телевизорите, милиони фенове на играта. Финалът на Европейското първенство се гледа средно от над 330 млн. зрители. Да, тази цифра е далеч от тези на Световното, но пък и говорим за континентална надпревара, в която играят само отбори от Европа.

Европейското в Германия през лятото на 2024-та ще отбележи 64 години от създаването на турнира, който пленява привържениците на футбола. Първото му издание е през далечната 1960-та, а победител става отборът на СССР. До момента са се провели 16 надпревари, в които 10 държави са стигали до трофея. Най-много пъти това са правили Германия и Испания – по 3. Малко хора обаче знаят историята на архитекта на Европейското първенство, който никога не вижда творението си.

Историята на Анри Делоне

Идеята за създаването на Европейско първенство по футбол е на французина Анри Делоне. Той е един от най-големите футболни дейци на своето време и прави истинска революция в популяризирането на играта по света. Делоне е роден на 15 юни 1883 година в Париж. Още от малък той е влюбен във футбола и започва кариера в местния Етол де Ду Лакс (б.а – Звездата на двете езера), който приключва съществуването си някъде след края на Втората световна война.

Анри Делоне

Глътната свирка и счупени зъби: Ужасяващият инцидент с Делоне

За кариерата и качествата на Делоне на футболния терен липсват много данни, но той бързо приключва с активната си състезателна дейност и се насочва към съдийството. Парижанинът обаче е сполетян от ужасяващ инцидент, който го кара да прекрати и тази своя авантюра. По време на двубоя между Гарен-Дов и Беневоленс, Делоне е ударен неволно в лицето с топката. Ударът е толкова силен, че той гълта свирката, а освен това чупи и два зъба.

Инцидентът кара Анри Делоне да преосмисли кариерата си и през 1905-та, когато е само на 22 години той става президент на Етол де Ду Лакс. Малко по-късно пък е избран за генерален секретар на Френския федерален комитет, който е предшественик на сегашната Френска футболна федерация.

Идеята на иновативния французин

През 1924-та Делоне става част от борда на световната футболна централа ФИФА. Заедно с неговия сънародник Жул Риме са създателите на Световното първенство по футбол. Още около 1920 година Анри Делоне започва да размишлява върху идеята да бъде направена надпревара в Европа, в която участие да взимат най-силните отбори на Стария континент. През 1927-ма той прави официално предложение да бъде създаден подобен турнир, което впоследствие е одобрено.

Заради Втората световна война обаче организирането на първото Европейско първенство се отлага доста във времето, тъй като целият континент е пострадал от войната и тепърва се отърсва от нея. Все пак първата надпревара е факт и се провежда през 1960-та. Анри Делоне пък е избран за първия генерален секретар на УЕФА и изпълнява тази длъжност от създаването на централата на 15 юни 1954 година до неговата смърт.

Битката за трофея Анри Делоне

Трофеят Анри Делоне

Делоне обаче така и не успява да види на живо реализирането на своята идея. Той умира на 9 ноември 1955-та в Париж – пет години преди първото Европейско първенство. В знак на признателност за идеята му от УЕФА взимат решение трофея на надпреварата да носи неговото име. По този начин и до ден днешен, на всеки четири години, най-силните отбори на Стария континент влизат в битка за едно от най-ценните отличия в света на футбола – трофеят Анри Делоне. На името на архитекта, който така и не успява да се наслади на своето творение, което 64 години по-късно продължава да приковава погледите на феновете по света.

Автор: Бойко Димитров

 

ОЩЕ: 344 дни до ЕВРО 2024: 20-те държави, които никога не са се класирали за Европейско

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят