X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Осем екоавтобуса се включиха в градския транспорт на Габрово

1673
Осем екоавтобуса се включиха в градския транспорт на Габрово
Снимка: община Габрово

Осем нови, съвременни, модерни и много красиви автобуса украсиха вчера централния площад „Възраждане“ в Габрово. Те са изработени специално за града от най-голямата фирма за производство на автобуси в света „Юйтун“ (Yutong). Превозните средства са екологични, движат се с природен газ. Мнозина, които се възползваха от възможността да се повозят безплатно в тях, се увериха в качествата на модерния и удобен градски транспорт.

„Интересът към тази нова придобивка за Габрово е изключително голям и това ни радва.“, подчерта кметът Таня Христова и отбеляза, че ще продължи работата по модернизиране на обществения транспорт в града.

Стойността на един автобус е 474 000 лв., а общата сума по договора за доставка е 3 792 000 лв., който включва и гаранционно обслужване за 24 месеца или 100 хил. км. Доставчик е „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД, представител на най-големия китайски производител на автобуси „Джънджоу Юйтун Бус“.

 

Церемонията по предаване на новите автобуси започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Стефан в ритуалната зала на Община Габрово. В събитието участваха кметът Таня Христова, областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.-областният управител и председател на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата Мария Пенева, управителят на „Общински пътнически транспорт“ – Габрово Екатерина Караколева, търговският директор на „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД Тодор Стойков, регионалният мениджър за Европа на „Юйтун Бус“ Хърбърт Хи, гости от Китай и граждани.

„Много сме доволни от партньорството с „Българска автомобилна индустрия“. Изпълнени са всички наши изисквания за технически характеристики на автобусите, имат всички разрешителни и лицензи. Те пристигнаха в срок и веднага се включват в градския транспорт. Искам да обещая, дано се сбъдне, тези 8 екологични автобуса да бъдат последвани от поне още три пъти по осем в рамките на не много дълъг период. Ако бъдем упорити, готови да се борим за достатъчен финансов ресурс, за да направим нашата цел възможна, Габрово ще успее и ще преобрази своя автобусен парк. Градският транспорт се нуждае от тях. Габровци заслужават да имат качествен, модерен, съвременен, достъпен и точен градски транспорт.“, каза кметът Таня Христова.

 

Тя разказа интересни факти за началото на градския транспорт през 1936 г. по предложение на тогавашния кмет Стойо Андрейчев. В Общинския съвет се водили изключително разгорещени спорове. В мотивите „за“ автобусна служба се казва „Габровецът ще отива с пълна енергия на работа, ще запази обущата си, като спести и време“.

На церемонията търговският директор на „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД Тодор Стойков символично връчи на кмета на Габрово макет на ключ за новите автобуси. От своя страна Таня Христова го предаде на управителя на „Общински пътнически транспорт“ Екатерина Караколева.

„Опазването на околната среда би следвало да е ангажимент на всеки един от нас, това е приоритет на Община Габрово, както и на БАИ – по тази причина автобусите, които ще попълнят автопарка на общинското дружество, отговарят на най-високите европейски екологични изисквания и така те ще бъдат едно прекрасно екологично решение за придвижване в градска среда.“, каза Тодор Стойков.

Всички CNG автобуси „Yutong“ разполагат със система за видеонаблюдение, частично отваряеми и тонирани прозорци, климатична уредба и две USB устройства за зареждане на мобилен телефон. Имат просторен и комфортен салон, седалки с ергономичен дизайн, изработени от устойчиви на износване и замърсяване материали. Снабдени са с механична рампа и система за накланяне на превозното средство, подът е от противохлъзгащо покритие. Автобусите имат пространство за инвалидни и детски колички.

Превозните средства са с петгодишна гаранция, като разходите за обслужване през първите две години са включени в цената. Освен доставката договорът включва и обучение на персонал, както и сервизна поддръжка. Те са за 88 пътници и от днес вече се движат по линиите на градската транспортна схема.

Автобусите са осигурени по проекта за развитие на устойчив градски транспорт, който е на обща стойност 13 658 027,97 лв. 9 милиона от тях са безвъзмездна помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“, останалите са съфинансиране от Община Габрово.

Освен 8-е нови автобуса миналата година пристигнаха 3 екологични метанови чешки автобуса. Наесен се очакват още три китайски 12-метрови електробуса. Така автомобилният парк на „Общински пътнически транспорт“ ЕООД – Габрово се увеличава с 14 нови екологични превозни средства.


 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG16RFOP001-1.016-0003-С04 „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

„Проект BG16RFOP001-1.016-0003-C04 „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.“

www.eufunds.bg

 

„Проект BG16RFOP001-1.016-0003-C04 „Развитие на устойчив градски транспорт на град Габрово, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.“

 

www.eufunds.bg

 

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com