С демонстрации на занаяти и шествие бяха открити Дни на дърворезбата в Трявна (СНИМКИ)

8011
С демонстрации на занаяти и шествие бяха открити Дни на дърворезбата в Трявна (СНИМКИ)
Снимка: Община Трявна

На 6 май отбелязахме един от най-големите и обичани български празници, с който поставяме начало на лятото и новата стопанска година – Гергьовден. По традиция във възрожденска Трявна празничният ден винаги се свързва с провеждането на престижните Дни на дърворезбата и красивите демонстрации на Специализираните училища по изкуства към Министерство на културата, които се организират и с финансовата подкрепа на Община Трявна.

Три дни градът бе център на занаятите, представяни на площад “Капитан Дядо Никола” от пет учебни заведения с ресор приложни изкуства – НГПИ “Тревненска школа” с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; художествена тъкан представяна от НГПИ “Св. Лука” – София и НХГ “Димитър Добрович” – Сливен; прочутата художествена керамика демонстрирана от СХУПИ “Проф. Венко Колев” – Троян и каменоделие от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Събитието бе официално открито от зам.-министъра на културата г-жа Весела Кондакова, кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, директора на НГПИ “Тревненска школа” г-н Орфей Миндов, областния управител на област Габрово г-жа Ралица Манолова и зам.-областния управител на област Габрово г-н Ивелин Стоянов, които поздравиха всички бъдещи майстори-занаятчии и пожелаха успех на тазгодишните Дни на дърворезбата.

“Много се радвам да се срещна с жителите и гостите на града също не по-малко се радвам да се видя с нашите ученици. Честит празник и на Вас! Много се радвам, че сте тук и не забравяйте колко сте важни и колко сте ценни и се забавлявайте във всеки един момент! Бъдете вдъхновени и пазете искрата в себе си, това е най-важното! На всички останали пожелавам да не забравяме да помним и да сме заедно!” сподели зам.-министърът на културата г-жа Весела Кондакова.

Кметът на Община Трявна подчерта, че тревненци са успели да съхранят традицията на занаятите във времето и основно свидетелство за това е именно Националната гимназия за приложни изкуства “Тревненска школа”.

“Искам да Ви пожелая да се насладите на програмата, която съвместно с Министерство на културата, НГПИ “Тревненска школа” и Община Трявна сме подготвили през тези три дни. На учениците пожелавам да продължават да творят, нека “Св. Георги” закриля всички Ви и да продължаваме да увековечаваме това, което нашия град има! На добър час на поредните Дни на дърворезбата!” завърши г-жа Кръстева. Че художествените училища са съвременните продължители на възрожденските школи и днес тяхната мисия е развитие на занаятите, превърнали се в изкуства, сподели и директорът на НГПИ “Тревненска школа” г-н Орфей Миндов.

По традиция празничният ден продължи с мащабно шествие от сградата на художественото училище до музей “Даскалова къща” в Трявна по главната улица на града. Майсторите дърворезбари бяха предвождани от иконата на “Св. Георги Победоносец” и под звуците на три каба гайди. Музей “Даскалова къща” не е избран случайно за крайна точка на традиционното шествие, тъй като мястото е сред люлките на занаята, свързан със съвременните дърворезбари. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстора Димитър Ошанеца и неговият калфа Иван Бочуковеца, в резултат на което таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес. В знак на почит всяка година по това време на годината ученици, бивши възпитаници на художествени училища, хора на изкуството и занаятчии отдават своята почит с поднасяне на венци и обменят своя опит, който говори само едно – че и днес има съвременници на ярките тревненски майстори, оставили възрожденските занаяти в сигурни и кадърни ръце.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com