С процедурна хватка ЦИК не наказа член на РИК в Габрово, който е агитирал за Курумбашев

53882
С процедурна хватка ЦИК не наказа член на РИК в Габрово, който е агитирал за Курумбашев

Не съм участвал в предизборни мероприятия и не съм агитирал за Петър Курумбашев. Това е обяснението на члена на Районната избирателна комисия (РИК) в Габрово Цонко Кръстев, срещу когото има подаден сигнал в ЦИК от координатор на ГЕРБ.

Жалбата е с входящ номер ЕП-10-84/14.05.2014 г. и от Цветомир Цвятков Михов, който е областен координатор на ГЕРБ. Според сигнала Кръстев е участвал в агитационна кампания на Курумбашев в Трявна.

В Банско всички агитационни материали за евроизборите са вече махнати

Агитационните материали, които са били разлепени в Банско за европейските избори, вече са премахнати. Това казват от общината, предаде ...

„На 13.05.2014 г. по време на посещение в гр. Трявна на Петър Атанасов Курумбашев - кандидат за член на Европейския парламент от кандидатската листа на „Коалиция за България" е придружаван в град Трявна от Цонко Николов Кръстев - член на РИК в Седми район - Габровски. Г-н Кръстев е участвал в предизборна агитация и е раздавал брошури, представляващи агитационен материал на „Коалиция за България" - брошура/картичка със снимка на Сергей Станишев, с посочен номер на коалицията в бюлетината за гласуване. С поведението си Цонко Николов Кръстев е нарушил разпоредбата на чл. 62, ал. 3 от ИК и се иска да бъде освободен като член на РИК в Седми район – Габровски”. Жалбата и приложените към нея четири броя снимки са получени по факс и на електронната поща на ЦИК на 14.05.2014 г.

Самият Кръстев дава обяснения пред ЦИК, но Петър Курумбашев не си прави този труд, макар че от ЦИК са изискали да разкаже версията си. Обяснението на Кръстев е, че е показвал на Курумбашев забележителностите на Трявна.

Чл. 62, ал. 3 от Изборния кодекс регламентира, че член на РИК не може да носи отличителни знаци на партии, коалиции и инициативни комитети, както и да провежда предизборна агитация.

Първоначално ЦИК приема, че жалбата на ГЕРБ може да бъде уважена и че Цонко Кръстев е извършил нарушение на Изборния кодекс. Не се събира обаче необходимото мнозинство от 2/3, за да бъде съставен акт за нарушение – гласовете са 10:9, което е недостатъчно.

С бонбони "ГЕРБ" в "Красна поляна"?

Сигналите за купуване на гласове и неправомерна предизборна агитация валят един след друг. И макар всичко очи да са вперени в ромския в...

Припомняме, че Петър Курумбашев беше номер четири в евролистата на Коалиция за България. Засега той не е евродепутат, тъй като с преференция Момчил Неков оглави листата, а това измести Курумбашев точно под границата, която спечели Коалиция за България. На всичкото отгоре Курумбашев подаде доброволно оставка като депутат още преди кампанията за Европейския парламент, за да се съсредоточи в борбата за място в ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com