Туризмът и образованието бяха обсъдени във Великотърновския университет

880
Туризмът и образованието бяха обсъдени във Великотърновския университет
Снимка: Община Трявна

Каква е ролята на събитийния туризъм в днешно време? Навлиза ли той все повече в културните и обществени календари на местно ниво? Какви са предизвикателствата пред организатори, участници и туристическия бранш във всички негови аспекти, предоставяйки краен продукт под формата на събития, фестивали, празници и пр. пред всички нас – тези и други въпроси бяха дискутирани по време на тазгодишната кръгла маса, организирана от катедра “Туризъм” към Стопански факултет на Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.  

Събитието, което е традиционно в календара на катедрата се проведе онлайн и събра на едно място, макар и от разстояние, над 60 участници – преподаватели, студенти, представители на малки и големи общини, представители на туристически информационни центрове и местния бизнес. Община Трявна в лицето на г-н Кольо Дабков – старши експерт “Култура, образование, спорт и здравеопазване” и г-жа Грета Цанева – специалист “Туризъм и информация” също взеха участие в провелата се дискусия.

МОН измисли как да върне големите ученици в клас - със зелен сертификат

Министерството на образованието предлага зеленият сертификат да послужи за възстановяване на присъственото обучение. Това става ясно от...

Кръглата маса бе разделена на два панела. Приветствие към всички участници отправи доц. д-р Димитър Симеонов – зам. ректор на учебната дейност на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, който не скри радостта си от участието на познати лица – бивши студенти на катедрата, днес, реализирали се в туристическия сектор под една или друга форма.  

“Развитието на туризма и тенденциите в него, които са подложени на такъв сериозен проблем през последните две години, е изключително добре обвързано с развитието на образованието, затова много се радвам, че колегите от Стопанския факултет дефинират подобна кръгла маса, от която самият бизнес и туризмът като цяло и нашия Великотърновски университет ще направят следващата си крачка!” завърши доц. д-р Симеонов. 

В тази насока бе представена новата магистърска програма на ВТУ – “Туризъм. Събитиен туризъм”, която набляга именно на връзката между образование и туристическия бранш. Под формата на презентация бе показано как двете сфери са взаимно свързани и как могат да си взаимодействат по възможно най-ефективния начин, целта от който е повишаване качеството и разнообразието на събитийния туризъм, утвърждаващ се все повече като предпочитан начин за почивка от повечето хора. Защото “изживяванията, събитията и желанието на хората да са сред хора ще си остане и затова трябва да се търсят нови формули за надграждане” подчерта доц. д-р Венцислав Статев – ръководител на катедра “Туризъм” при Стопански факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”.  

“Това поражда необходимостта от квалифицирани кадри…По програмите ни са заложени поредица от учебни практики, в рамките на които бизнес организации могат да вземат участие – те могат да представляват своите компании, да запознават студентите със специфичните за тях процеси на работа, идеи и така ще помогнат и на обучението на студентите.” сподели гл. ас. Надежда Костадинова, която не скри нуждата от това взаимодействие, тъй като в момента студентите са дистанцирани от проблемите на туристическия сектор.  

Като модел на подобно взаимодействие, който би бил добър пример за редица представители на туристическия бизнес у нас, бе представена онлайн платформата на Ралица Иванова – начин за презентиране на събития в България, основен партньор на която е именно катедра “Туризъм” и студентите, които намират практика по своето направление.

34 200 ученици повишават уменията си за работа с образователни платформи

34 288 ученици са включени в обучения за повишаване на дигиталните умения за работа с образователни платформи. В занятията участват 13 ...

Втората част на кръглата маса бе насочена към представителите на местната власт от шест общини и туристическия бизнес, които заедно дискутираха по какви критерии се подбират събитията, включени в културния календар на всяка една община, какви трудности се срещат при тяхното провеждане, има ли възвръщаемост и какви туристи се привличат. И малки, и големи общини се обединиха около идеята, че традиционните събития на местно ниво трябва да се надграждат и обогатяват, за да има и по-голям резон в последствие.

„И културният, и спортният календар на малките общини са открити системи в смисъл такъв, че група ентусиасти, организации или отделен човек с идея винаги може да дойде и да сподели пред ръководството нека да направим “това”.

Последният пример в Трявна беше с „Трявна Арт Фест“, който събира хора от цялата страна, изпълнители от чужбина, туристи, има разнообразни прояви в организирането и провеждането, на които участват широк кръг хора, т.е. извън общинската администрация и резултатът от тях също е значим!“ сподели г-н Кольо Дабков – старши експерт “КОСЗ” към Община Трявна.

Малките ученици от Пловдив се върнаха в клас, училищата в Столипиново са празни

От днес учениците от първи до четвърти клас в Пловдив се връщат в класните стаи. Бързите тестове за всички, чиито родители подписаха съ...

Нуждата от надграждане за начина на представяне на събитията, случващи се у нас от страна на държавата и Министерството на туризма бе повдиганата от Илияна Щерева – инициатор на маркетингови и рекламни дейности в събитийния туризъм и специалист с опит в разработването на програми и проекти на фестивали и културни събития, която подчерта, че на този етап партньорството в тази посока не е достатъчно ефективно. Според нея общините трябва също по-активно да използват платформите за популяризиране на събитията, които се организират и провеждат при тях, тъй като масово туристите вече търсят почивка с преживяване и срещи с нови хора.  

Дискусионната кръгла маса продължи два часа и освен на платформата MS Teams бе излъчвана и на живо във фейсбук страницата на катедра “Туризъм”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com