5 полезни приложения на портокаловата кора, за които градинарите не знаят

8080
5 полезни приложения на портокаловата кора, за които градинарите не знаят
Снимка: iStock

Портокалите са известни на хората като ценен източник на витамин С. Това е любим деликатес на деца и възрастни, участващи в приготвянето на кулинарни шедьоври.

Портокаловите кори обикновено се хвърлят в кофата за боклук. От гледна точка на градинарството това не е отпадък, защото те могат да използват в градината за различни цели.

Характеристики на портокаловата кора

Лимоненът е вещество, което се намира в етеричните масла на цитрусовите плодове. Именно това придава на плода специфичен аромат и вкус. И ако хората харесват миризмата на цитрусови плодове, то тя плаши повечето насекоми. Ароматът е в състояние да дезориентира вредителите, които в крайна сметка не могат да намерят източник на храна.

Освен това, в корите има много полезни вещества, като калций, фосфор, калий, цинк и др. Тези елементи могат да бъдат отлични добавки. Използвайки обикновени портокалови кори, можете лесно да приготвите здравословен тор и в същото време да спестите пари.

Как да изградите идеалния алпинеум за вашата градина?

Използване на портокалова кора в градината

1. Борба с мравките

Мравуняци, които се появяват близо до дървета или в лехи, вредят на културите. С помощта на портокалови кори можете да сведете до минимум тяхната активност. За да направите това, трябва да вземете пресни или сушени кори, предварително накиснати във вода, и да ги разбиете с блендер на каша.

Полученото вещество трябва да се разположи в близост до дървета и храсти, по които пълзят мравки. Или изкопайте малко мравуняка и поставете цитрусова каша директно в местообитанието.

2. Борба със зелевата пеперуда

Белите пеперуди са истински врагове на зелето. Те снасят ненаситни ларви върху културата, борбата срещу която често се губи. Някои градинари обаче са намерили добро средство за отблъскване на крилатите насекоми.

За да подготвите сместа, трябва да вземете чаша изсушена цитрусова кора и да накиснете в 5-7 литра вода. Запарката се приготвя 4 дни, след което се поръсва върху зелето. Пеперудите се страхуват от миризмата на етери, така че няма да седят на главите зеле.

Можете да имате зеленчукова градина, дори да нямате много място

3. Борба с майския бръмбар

Този вредител е в състояние да унищожи кореноплодни, пресни млади насаждения от ягоди и други култури. Цитрусите лесно могат да се справят с него.

В този случай използването на кори е възможно най-просто. Просто трябва да ги вкопаете в почвата по време на засаждането. Това може да се направи директно в кладенците или между редовете култури. Миризмата в процеса на гниене ще изплаши вредителя.

4. Отблъскват котки

Градинарите често се местят във вилата си през лятото и живеят там до есента, като носят и котката със себе си. Тези пухкави създания също могат да навредят на младите насаждения. Котките също не харесват миризмата на цитрусови плодове.

5. Универсален тор

В процеса на гниене портокаловите кори се превръщат в склад от ползи за повечето култури. Когато се разлагат, техните минерални и витаминни компоненти се изпращат в почвата, а от нея отиват директно в растенията.

Цитрусовите кори не са отпадък, а ценен градинарски материал. Ароматният и витаминен компонент могат да бъдат добри помощници в градината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com