Как да изградите идеалния алпинеум за вашата градина?

22928
Как да изградите идеалния алпинеум за вашата градина?
Снимка: Pexels

Подреждането на алпинеум във вашата градина може да направи вашата градина още по-красива. Затова се изисква чувство за естетика, но и трябва много работа. Въпреки това, удовлетворението, което идва от създаването на каменна градина, ще компенсира усилията, положени в тази задача. 

Алпинеумите трябва да приличат на планински пейзажи. Често могат да се видят в ботанически градини, където са известни като алпийски градини. Алпинеумът не трябва да поглъща цялата градина, може да бъде само част от нея. Формата и големината му зависят преди всичко от нашата фантазия. Много е важно обаче алпинеума да се впише в естественото пространство на нашата градина.

Засадете тези растения в градината си и ще забравите за охлювите

Какви камъни са нужни за изграждане на алпинеум?

Изборът на правилните камъни е отправната точка, от която започваме изграждането на алпинеум. Не всички от тях ще хармонират с останалата част от градината. Важно е да изберете един вид камък, например базалти, варовици, доломити и гранити. Понякога можете да намерите варовикови алпинеуми. По-скоро трябва да избягваме полските камъчета, защото овалните им форми ще нарушат планинската природа на нашият алпинеум. Неправилните с остри ръбове са идеални за случая.

Вложените в конструкцията каменни елементи не трябва да надвишават половината от обема на алпинеума. Ако искаме ефектът да е максимално естествен, трябва да изберете камъни, покрити с мъх. Те могат да бъдат разнообразни, с пукнатини, обезцветяване и цветни капчици.

Когато избирате камъни, не забравяйте, че някои от тях могат да увеличат pH на почвата, което не винаги има положителен ефект върху растенията, избрани за засаждане.

Каква е подходящата почва за алпинеум?

Когато купувате пръст, не забравяйте първо да подготвите подходящ субстрат. Това ще позволи на засадените растения да използват оптимално влагата и минералите, доставяни с водата. Не забравяйте, че избраната почва трябва да е пропусклива, което е важно особено за растенията, растящи в скалисти терени.

Почвата на алпинеума трябва да се състои от няколко слоя. На самото дъно можем да използваме почва с по-ниско качество, например от изкопни основи. Можете също да смесите пясък, торф и чакъл. Така приготвената смес ще гарантира, че ще получим подходящи дренажни свойства. Повърхността на алпинеума трябва да бъде качествена плодородна почва с дебелина около 20 см, с коефициент на киселинност, адаптиран към избрания от нас растителен вид. Цялото нещо може да се покрие с геотекстил и да се поръси с дървена кора и дебели дървени стърготини върху повърхността му. За да може нашата градина за скално катерене да се слее добре с моравата, можем да използваме пластмасова лента, която ще изолира алпинеума от повърхността на тревата.

Какви цветя да засадите в градината, за да имате по-малко работа?

Какви растения да засадите в алпинеума?

Растенията, които избираме за нашия алпинеум, трябва да бъдат адаптирани към условията. Важни са: почвата, влажността, степента на слънчево излагане на района, както и камъните, използвани в строителството. За да създадете красиви килими и интересни аранжировки, когато избирате растения, трябва да вземете предвид устойчивостта на ниска температура. Това могат да бъдат ниски храсти и вечнозелени растения, които поддържат естествения си вид през цялата година. Билките, които са идеални за алпинеум са, наред с други риган, мащерка и лавандула. 

Предимството на алпинеума е, че не изисква много усилия. Това обаче не означава, че не трябва да се грижим за него. За ръчна борба с плевелите ще ви трябват малки градински инструменти, например нокти, докато за засаждане на избрани растения е достатъчна малка градинска шпатула.

Каква форма трябва да бъде алпинеумът?

При оформянето на формата на алпинеума трябва да се има предвид топографията. Колкото по-големи са неравностите, толкова по-лесно ще ни бъде да интегрираме скални елементи и да получим естествено подреждане. Не забравяйте, че формата на скалата трябва да е неправилна. Нека се опитаме да го направим подобен на алпийския пейзаж. Естествените гънки могат да бъдат допълнени с камъни с различни размери, като ги поръсите с пръст. На равен терен можем самостоятелно да изградим каменни и дървени композиции в непосредствена близост до градинска беседка, например. Нека обърнем внимание да не нарушаваме естетиката с твърде големи и равномерни хълмове – избягвайте формата на могили. 

Когато създавате алпинеум, не забравяйте за едно много важно правило. Крайният резултат трябва да изглежда така сякаш е дело на природата, а не ръката на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com