5 растения, които трябва да бъдат подрязани през септември

4036
5 растения, които трябва да бъдат подрязани през септември
Снимка: iStock

Подрязването е важен и отговорен вид градинарска работа. Правилната и навременна резитба оформя външния вид и стимулира растежа и цъфтежа на растенията, а неправилната и ненавременна резитба може да ги унищожи.

Тъй като дните се скъсяват и температурите започват да падат, много растения се подготвят за зимен покой. Септември е ключов месец в градинския календар, който бележи прехода от лятото към есента. Подрязването през септември може да бъде полезно, но както и през август е важно да разберете нуждите на всяко растение.

Експертът по растенията Аш Рийд казва кои растения трябва да се подрязват в началото на есента, за да се гарантира, че ще цъфтят обилно през пролетта.

Цветя, които нямат нужда от подрязване през ЛЯТОТО

Рози

Септември е „подходящото време“ за подрязване на храстови рози, оформяне на растението и отстраняване на стара, болна, мъртва дървесина. По-деликатните сортове или тези, които все още цъфтят, обаче е по-добре да не пипате до пролетта.

Летни цъфтящи храсти

Много храсти, чийто сезон на цъфтеж е приключил до септември, изискват леко подрязване. Това може да стимулира нов растеж и да насърчи по-силен цъфтеж през следващата година.

Трайни насаждения

Тъй като цветята избледняват, някои многогодишни растения могат да бъдат подрязани. Това допринася за спретнат вид на градината и понякога може да предизвика втори, макар и не много буен, цъфтеж.

Цветя, които да подрязвате през есента

Широколистни дървета

Експертът каза, че септември може да бъде чудесно време за подрязване на широколистни дървета, които не раждат, тъй като потокът от сокове се забавя и дървото се подготвя за зимата. Това означава по-малко стрес при подрязване и по-малък шанс за предаване на болести.

Малинови пръчки и лози

Аш препоръчва рязане на малиновите стъбла обратно до нивото на земята веднага щом спрат да дават плодове през есенните месеци. Това помага на растението да насочи енергията си към растеж през следващата година. Ако отглеждате грозде, септември е времето за подрязване. Правейки това, вие насочвате енергията на растението към гроздето, а не към ненужен растеж на листата.

Кои растения не могат да се режат?

Пролетно цъфтящите храсти не трябва да се подрязват през септември, защото те вече са пуснали пъпки и подрязването ще означава отрязване на цветовете от следващата година.

По същия начин, ако имате чувствителни към студ растения, силното подрязване може да стимулира нов растеж, който ще бъде особено уязвим на замръзване.

Най-важното е да наблюдавате вашите растения и да ги подрязвате целенасочено и с разбиране. Подрязването е колкото изкуство, толкова и наука и колкото повече знаете за вашите растения, толкова по-красива ще изглежда вашата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Как се прави подсилване на домати с коприва?

До какво води прекалено поливане на домати?

Създайте уютна джунгла у дома, без да отделяте много време за стайните растения

Как да се преборим с кубинската мана по краставици?

Кога се дава калций на краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com