Бегонии, далии, кали: Как да подготвим летните растения за зимата, така че да им се радваме и догодина?

3150
Бегонии, далии, кали: Как да подготвим летните растения за зимата, така че да им се радваме и догодина?
Снимка: Pixabay.com

Лятото може да бъде период на обилен цъфтеж във вашата градина с бегонии, далии и кали, но е важно да се подготвят правилно за зимните месеци. Правилната грижа и подготовка на коренищата и луковиците на тези растения е от ключово значение, за да се запази тяхната декоративност и здраве през следващия сезон.

Изкопаване на растенията

Есенната подготовка започва с изкопаване на коренищата и луковиците. Това трябва да стане в слънчево и сухо време, за да се предотврати гниенето. Освен това е важно да се изчака настъпването на първите замръзвания, преди да започнете процеса. За изкопаване на коренищата и луковиците, избягвайте да използвате вили с широки зъби или лопати, тъй като те могат да наранят подземната част на растението. Най-добре е да използвате вила с тънки остри зъби, тъй като те причиняват минимални щети на растението.

Бегония: Лесно за отглеждане и красиво растение за вашия дом

Калите

Калите са красиви цветя, които процъфтяват в периода от пролетта до есента. За да ги запазите до следващата година, изкопайте калата, когато листата им започнат да пожълтяват. Не е необходимо да режете листата. Ако калите вече цъфтят, изрежете цветните стъбла и поставете цветето в кутия с пръст. След около 3-4 седмици, когато листата изсъхнат, почистете почвата от корените и започнете дезинфекцирането на кореновата система.

Бегонии

Грудковите бегонии са още едни прекрасни летни цветя. За тях е важно да изрежете издънките им на височина от 7–10 см преди да ги изкопаете. Поставете ги в хладно и сухо помещение, където "пъновете" им ще изсъхнат. Когато станат лесни за откъсване, почистете земята от корените и ги подгответе за зимното съхранение.

Това цвете е царицата на есента

Каните

Каните цъфтят прекрасно през лятото, но изискват специални грижи през зимата. За да ги запазите, изкопайте ги преди силните студове, отрежете стъблото им на височина от 7-10 см и оставете за 2-3 седмици със земна буца. След този период продължете с подготовката им за съхранение.

Далиите

Далиите цъфтят обилно през есента и лятото, но студовете могат да повредят стъблата им и да влошат зимуването. За да предотвратите този проблем, затрупайте далиите с торф или компост на 25-30 см височина. След 10-14 дни, когато земята се почисти от корените, намалете стъблата на 4-5 см и подгответе клубените за дългосрочно съхранение.

Красивото цвете КАЛА - осигурете най-добрата грижа

Подготовка за съхранение

След като изкопаете коренищата и луковиците, внимателно ги прегледайте и отрежете болните, изгнили, сухи и повредени части. Запълнете всички секции с брилянтно зелено или поръсете с натрошен активен въглен. Ако цветята са болни, потопете коренищата за половин час в разтвор на силен фунгицид като превантивна мярка. След обработката, коренищата трябва да се съхраняват при температура не по-висока от +10 °C. Най-добре е да ги поставите в дървени стърготини и да ги навлажнявате периодично с вода, добавена с Fitosporin, за да се предотврати развитието на болести.

С правилната подготовка и грижи през есента, вашите летни цветя ще оцелеят зимата и ще се върнат с красив цъфтеж през следващия сезон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com