Българският розов домат, глобалното затопляне и климатичните промени: Какво крие бъдещето?

2616
Българският розов домат, глобалното затопляне и климатичните промени: Какво крие бъдещето?
Снимка: Pixabay

Промяната на климата, която не може да подмине и България, със сигурност ще повлияе и върху отглеждането на традиционни за страната ни култури като розовите домати. Това са основните изводи, които може да бъдат спокойно казани на база анализ на Надежда Шопова* за "Климатека".

ОЩЕ: Кампания за българския розов домат е сред най-добрите в света

От написаното става ясно следното - заради промяната на климата, можем да очакваме неустойчивост на добивите и по-висока себестойност, свързана с напояването и растителната защита. Високите летни температури са причина за топлинен и воден стрес и все по-често водят до повреди по плодовете и влошаване на качеството на продукция. Условията ще са по-благоприятни в северна посока и при малко по-висока надморска височина.

Освен това - дъждовете в България през вегетационния период не са достатъчни, при това не само за розовия домат, а и за останалите зеленчукови култури. Това сочат статистическите данни от два големи периода на проучване и сравнение. В последните 30 години валежите през лятото са или екстремно високи, например през 2014 и 2021 г. или недостатъчни (2008, 2011 г.), което увеличава рисковете и води до икономически загуби. Точно тези фактори са посочени като най-важни с етикет "заплаха" за българския розов домат - екстремните валежи и по-високите температури. Това създава условия и за вредители да се приспособяват по-лесно и да нанасят щети на реколтите.

Хидротермалните условия предполагат по-високи поливни норми, както и наличие на водоизточници и подходяща икономична поливна система. Недостигът на вода в периода на масов цъфтеж и узряване е причина за окапване на завръзи, до напукване и върхово гниене при зреещите плодове. При преовлажнение, от друга страна, гъбните заболявания влошават качеството на продукция и изцяло могат да компрометират добивите. Комфортните условия на цъфтеж и плодообразуване предполагат и относителна влажност на въздуха около 65%.

Всичко това предполага прецизна оценка кога всъщност традиционно има пролетни мразове в България и да се измести срокът на засаждане по-напред във времето. По-влажната и топла есен ще даде възможност за удължаване на периода на зреене на късните домати.

Освен това - възможността розовият домат да бъде съхранен ще е по-добра за любителите-градинари, се казва в анализа.

ОЩЕ: Най-добрите сортове домати за невероятен вкус и добра реколта

* Надежда Шопова е асистент в секция Климат в "Института за изследвания на климата, атмосферата и водите" към Българската академия на науките (ИИКАВ при БАН). По образование е инж. агроном със специалност “Лозаро-градинарство”, завършила Аграрния университет в Пловдив. Има интереси в областта на биометеорологията и биометеорологичния мониторинг, агрометеорология и агроклиматология, адаптация на земеделието към климатичните колебания и изменения. Част е от авторския екип на "Климатека" - анализът ѝ за бъдещето на розовите домати ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Къде да засадите божурите, за да цъфтят пищно

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com