Цветето, което цъфти цяло лято

1177
Цветето, което цъфти цяло лято
Снимка: iStock

Цветето лобелия е символ на чистота. В света има около 300 вида от това растение. То радва окото с ярки цветове на синьо, бяло, розово, лилаво и червено.

Отглеждането на лобелия е забавна и лесна задача. Основното е да знаете няколко тайни за неговото отглеждане - ако ги спазвате то ще ви радва с цветовете си цяло лято.

Грижа за лобелия - цветето, което цъфти цяло лято

Лобелията обича слънчеви места, но може да расте и на полусянка. Но когато избирате място за нея, трябва да вземете предвид факта, че растението не понася течения и студени ветрове. Ето защо е най-добре да засадите лобелия в зона, защитена от тях. Също така е важно да запомните, че лобелия не обича застояла вода, така че не трябва да се засажда в низини и места с високо ниво на подпочвените води.

Цветето, което трябва да засадите през месец май

Всяка плодородна почва е подходяща за отглеждане на лобелия. За предпочитане е обаче да се използват глинести или песъчливи глинести почви с неутрална киселинност. Преди засаждането трябва внимателно да изкопаете почвата, да премахнете всички плевели и да добавите органични торове (хумус, компост).

Семената на лобелия са много малки, така че трябва внимателно да се разпределят по повърхността на земята, леко поръсени с тънък слой пясък. След това културите трябва да се навлажнят със спрей и да се покрият с филм или стъкло, докато се появят издънки. Оптималната температура за покълване на семената е +18-20 градуса по Целзий.

След появата на разсад подслонът трябва да се отстрани. Разсадът трябва да се полива редовно, като се предотвратява изсъхването на горния слой на почвата. Когато растенията имат втори истински лист, те трябва да бъдат засадени в отделни саксии.

Разсадът на лобелия се засажда на открито в края на май - началото на юни, когато заплахата от замръзване премине. Разстоянието между растенията трябва да бъде 15-20 см. След засаждане лобелията трябва да се полива обилно.

Лобелията се нуждае от редовно поливане, особено в горещо време. Трябва да се полива сутрин или вечер, като се избягва попадането на вода върху листата и цветята. Лобелията се подхранва два пъти месечно със сложни минерални торове.

Лобелията е податлива на заболявания като брашнеста мана, черен крак и кореново гниене. За борбата им се използват фунгициди. Най-опасните вредители са паякообразни акари, листни въшки и белокрилки. Срещу тях се използват инсектициди.

Ако спазвате всички препоръки за отглеждане на лобелия, можете да се насладите на буйния водопад от нейните цветове през цялото лято.

Хапчето, което ще съживи всяко цвете

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com