Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

7963
Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?
Снимка: iStock

Красивата цветна градина винаги е приятна за окото. Ето защо домакините започват градинарството възможно най-рано, за да се насладят на буйния цъфтеж по-дълго. С правилния подбор на растения, цветна леха или цветна градина ще цъфтят непрекъснато в продължение на няколко месеца, дори и при минимални грижи.

Градината през март

1. Петуния

Отглежда се чрез разсад. Семената са малки, преди сеитба се смесват с пясък. Сместа се засява и не се покрива със субстрат. Вместо да се полива, се пръска с вода от спрей. След появата на първите листа разсадът се засажда. Засадени в земята през април. Нормалното разстояние между стъблата е 250-300 мм. Ако планирате да отглеждате петунии в сандъчета, на 8-10 литра почва се засаждат не повече от 3 цвята.

2. Невенчета

Засаждането в земята е възможно през април или май, но за да се ускори цъфтежа, се отглеждат от разсад. В сандъчетата се правят плитки бразди, където се поставят семената с разстояние между тях 20-30 мм. Покрийте с пръст, притъпчете и полейте добре. След като се появят две или три истински „издълбани“ листа, разсадът се засажда. Пренасят се в лехата след 18-20 дни. Отгледаните по този начин невен ще ви зарадват с цъфтежа си в края на май.

Какво да засадя през МАРТ в домашната градина?

3. Теменуга

Разсадът е чувствителен към излишната влага, така че на дъното на кутията трябва да се постави дренаж. Разсадът се гмурка два пъти. Първият път след появата на две или три истински листа. Вторият път - след пет седмици. Ако планирате да засадите кълновете в сандъче, разстоянието между тях трябва да бъде най-малко 60 мм. След средата на май виолата се прехвърля на цветна леха. Между храстите трябва да има най-малко 100-150 мм.

През последния месец на пролетта разсадът се прехвърля в цветни лехи, засяват се топлолюбивите цветя и се разделят грудковите многогодишни растения. Някои луковични растения, като лалета, могат да бъдат засадени в земята. Важно е почвата да се затопли достатъчно добре. Вкореняват се добре и след около месец вече цъфтят. Други луковици, като минзухарите, са твърде рано за засаждане. Пролетно цъфтящите сортове се презасаждат от юли до септември, есенно цъфтящите от юни до август. Нека изброим кои многогодишни цветя да засадим в края на пролетта.

Април

В повечето региони до третата седмица на месеца вече е възможно да се сеят устойчиви на замръзване едногодишни и многогодишни растения в открита земя. Но ако топлината дойде късно, по-добре е да сеете и отглеждате разсад. Нека изброим кои цветя се засаждат на открито през пролетта.

Какви цветя и растения да засадим през март?

1. Ешолции

Малките семена се съхраняват на хладно място през зимата. През пролетта се сеят без бразди, като всяка леко се притиска в почвата. След това те разливат вода и мулчират засаждането с торф. Понякога Ешолция се засява директно върху разтопен сняг. След около 10-14 дни се появяват първите издънки, те трябва незабавно да се разредят. Стъблата трябва да са на разстояние едно от друго 20 см. Калифорнийският мак, това е второто име на цветето, предпочита добре дренирани почви със слабоалкална или неутрална реакция и е светлолюбив.

Какво може да се засади през май?

1. Далии

Предпочитат плодородна, рохкава почва и много светлина. Те цъфтят по-слабо в сенчести места. Ако земята е твърде влажна, при засаждане на дъното на дупката се поставя дренаж. Клубените се третират със слаб разтвор на калиев перманганат или фитоспорин. Дупките се изкопават по схема 40x30 cm за ниските сортове и 70x50 cm за големите. Грудката се поставя в дупка, покрива се с почва, покриваща кореновата шийка не повече от 3-4 см. Полива се и се мулчира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com