Есенното поливане на ягодите: Ключови правила за изобилна реколта

6449
Есенното поливане на ягодите: Ключови правила за изобилна реколта
Снимка: iStock/Guliver

Есенното поливане на ягодите е важен момент в градинарството, който не трябва да се пренебрегва. Това е периодът, в който тези сочни плодове изискват специални грижи, за да гарантираме успешната им реколта. Спазването на основни правила е от съществено значение, защото неправилното поливане може да доведе до съпротива на растенията срещу студа и намалена реколта.

Характеристики на есенното поливане

Важно е да се има предвид, че есенното поливане се различава от обичайното. Една от най-големите грешки е редовното поливане без да се внимава за състоянието на растенията. За успешното поливане през този сезон, трябва да се придържате към следните правила:

Мит или реалност: Отглеждането на ягоди в домашни условия

Поливайте сутрин: Поливането през сутринните часове дава кореновата система на ягодите достатъчно време да абсорбира влагата и хранителните вещества преди залеза на слънцето.

Обилно поливане: Вместо често, поливайте обилно. На квадратен метър почва излейте около 10 литра вода, за да наситите кореновата система на ягодите.

Поливайте умерено: Ограничете поливането до два пъти седмично и внимателно наблюдавайте състоянието на почвата. Ако е имало дъжд, можете да пропуснете поливането.

Окопаване след поливане: След като сте завършили поливането, е добре да окопаете почвата около ягодите. Това помага за по-добро разпределение на влагата и по-активен растеж на растенията.

Правилно поливане на ягодите за СТРАХОТНА реколта

Период на поливане: Есенното поливане трябва да се извършва от септември до средата на октомври. С настъпването на студеното време, поливането е неприемливо, и трябва да следите прогнозите за времето.

Изборът на вода за поливане

Важно е да използвате хладка вода за поливане. Избягвайте използването на вода от кладенец или геран, тъй като температурата на тази вода се понижава през есента. Трябва да следите температурата на водата, преди да я използвате, за да не нараните растенията с топла вода по време на студените дни.

Много е важно да засадите ТОВА между лехите с ягоди. Ето защо

Избор на метод за поливане

Има три основни метода за поливане на ягодите - с градинарска лейка, маркуч или капкова система. Градинарската лейка позволява по-прецизно контролиране на количество вода, докато маркучът е по-лесен за използване. Най-ефективният метод, обаче, е капковата система, която доставя водата директно под кореновата система на растенията и спомага за икономия на вода.

Редовното и правилно поливане през есента е ключът към здрави и устойчиви ягодови растения. Това им помага да се подготвят за зимата и да запазят качеството на реколтата следващата пролет. Помнете, че ягодите са многогодишни растения, и грижата през есента е от изключителна важност за тяхното бъдеще процъфтяване и реколта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Болести по доматите: Сигнал за какво са петната?

Как се прави размножаване на орхидеи от цветоносен прът?

Защо картофена мана е истински бич по доматите?

Тази отвара от коприва за пръскане на домати върши истински чудеса

Може ли да се поливат доматите със студена вода?

Торене на картофите след поникване - ето как се прави

Торене на крушата с пепел - ето как се прави

Засаждане на тиквички - на слънце или на сянка е по-добре

Кога се прави торене на доматите с амониева селитра?

Как се прави отделяне на бебе орхидея?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com