Ето колко често трябва да се поливат доматите, за да ги берете с кофите и през есента!

4915
Ето колко често трябва да се поливат доматите, за да ги берете с кофите и през есента!
Снимка: iStock

Доматите са едни от най-лесните за отглеждане зеленчукови растения. Но затова е важно да бъдат поливани, когато е необходимо – но в същото време, да не прекаляваме в това отношение.

Важно е да не ожаднеят, но и да не страдат от излишна влага.

Водата е от съществено значение за живота - но ако поливаме твърде много или оставяме почвата да изсъхне по-дълго от необходимото, корените ще отслабнат и загинат. За да избегнем това, е нужно да проверим влажността на почвения субстрат и винаги трябва да се стараем да избягваме излишъка и недостига на вода. Помислете си как самите ви се чувствате, когато изпиете много вода наведнъж? Разстройство, болки в стомаха... Е, подобни процеси се случват и с растенията. Очевидно, по обясними причини, тях няма да ги „боли стомах“, но е нужно да се има предвид, че корените им може да бъдат увредени. Ако се намират в постоянен контакт с много мокра земя, накрая, така или иначе, ще се задушат – и то в съвсем буквалния смисъл на думата. Кислородът им ще свърши, ще отслабнат - а гъбичките само това чакат. Тези микроорганизми виреят и се размножават във влажна среда – пък, ако на всичко отгоре е и горещо, за вашето растение ще се появи висок риск от заболяване. Какво да сторите, за да расте то здраво? Това не е сложно: проверете дали почвата е суха или мокра. Изровете малко от нея и използвайте цифров влагомер. В края на краищата, може да се определи и на око.

Домати без поливане: Не сте чували за подобен трик

Каква система да използваме за поливане на доматите?

Да не забравяме най-важното: поливането е също така важно, както и да не прекаляваме с него. Ето защо е необходимо да се ползва такава напоителна система, която е наистина адекватна предвид хранителната среда. Например, в градината идеалното е да инсталираме капкова система, понеже тя ще ни позволи да получим добре поляти растения, като същевременно избягваме загубата на вода. След като поливната система е избрана, как да узнаем, че наистина поливаме добре? Почвата трябва да е много влажна, но не и наводнена. Важно е, също така, листата, цветовете или плодовете да не се мокрят – иначе почти гарантирано ще наблюдаваме появата на гъбички.

Има и варианти, когато домати се отглеждат в саксии – в такива случаи се поливат с лейка, а отдолу се поставя чиния. Ако сложите чиния отдолу, за профилактика е препоръчително да премахнете излишната вода. Това намалява вероятността доматите да получат гъбична инфекция.

8 причини да обичаме доматите повече

Как често да поливаме оранжерийни и саксийни доматени растения?

Поливането на доматите на закрито – в оранжерия или на балкона, трябва да е съобразено със сезона – но във всички случаи не толкова често, колкото в градината. Като цяло, оранжерийните и саксийните домати е необходимо да се поливат приблизително 3 пъти седмично лятно време, и около 2 пъти на седмица през останалите сезони от годината – ала, така или иначе, всичко зависи от конкретните климатични и въздушно-почвени условия. Поливайте с дъждовна вода или с такава без варовик винаги, когато можете, и избягвайте да мокрите листата, цветята и плодовете.

А с каква честота да поливаме доматите в градината?

Доматите в градината се налага определено да бъдат поливани по-често. В знойните летни дни понякога е наложително да се поливат дори ежедневно. Причината е, че ако средата наоколо е твърде суха и гореща, почвата ще съхне бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Възможно ли е отглеждането на домати без поливане?

Билката, която е най-добрият тор за краставиците

2 домашни еликсира, с които орхидеята ви ще цъфти като луда

Дейности през МАЙ в домашната градина

Изборът на семена през май: Какво може да се сади през този период в градината?

Подходящи условия за отглеждане на успешна реколта от домати

Зеленчуци, които да засадите през май и юни: За закъснели градинари

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com