Евтиният тор, който ще съживи всяко цвете

41803
Евтиният тор, който ще съживи всяко цвете
Снимка: iStock

Аптечните продукти често се използват от домакините за почистване, но един от тях се използва за приготвяне на ефективен тор, който може да съживи всяко цвете. Активният въглен оказва положителен ефект върху растежа и външния вид на растенията. Въпреки това, като всеки тор, той също трябва да се прилага правилно.

Активен въглен - като тор за стайни цветя

Има два варианта за използване на активен въглен при отглеждането на цветята - в суха форма или като разтвор.

Подправката, от която всички стайни растения цъфтят

За сух тор просто смелете 1-2 таблетки въглен на прах и ги изсипете директно в саксията. Изсипете прахобразния компонент не директно върху почвата, а в малка дупка. За да бъде ефектът забележим, наторявайте растението по този начин веднъж месечно.

Ако искате да използвате активен въглен - като тор за цветя под формата на разтвор - трябва да разтворите 1 таблетка в 100 ml вода със стайна температура. Поливайте растенията с получения продукт веднъж седмично и скоро няма да познаете вашите цветя.

Подхранването с активен въглен има следните полезни ефекти:

  • Подобряване на цъфтежа и растежа - активният въглен не само укрепва растението, но и насърчава неговия растеж и цъфтеж
  • Неутрализиране на токсините в почвата - както в медицината, така и като тор за цветя, активният въглен се използва като сорбент. Абсорбира токсични вещества от почвата;
  • Предотвратяване на заболявания и появата на неприятни миризми - често поради прекомерно поливане или бактерии в почвата, цветето може да започне да гние. Това не само разваля външния му вид, но и провокира появата на неприятни миризми в помещението. Ако използвате активен въглен за подхранване на стайните цветя, няма да се сблъсквате с този проблем.

Друго предимство при използването на този фармацевтичен продукт е задържането на влага в цветята. Не е нужно да се притеснявате, че почвата ще изсъхне бързо след поливане. Този проблем е актуален по всяко време на годината - през лятото, когато влагата се изпарява със скоростта на светлината, както и през зимата, когато въздухът в дома е сух заради отоплението

Активен въглен във вазата - каква е ползата

Освен за стайни растения, можете да използвате активен въглен за цветя, които са във ваза. За да предотвратите увяхването им за броени дни и да се възхищавате на красотата им възможно най-дълго, достатъчно е да знаете един малък лайфхак.

Поставен във вазата, активният въглен подобрява качеството на водата. В големите градове чешмяната вода често е твърда и цветята няма да издържат дълго в нея. Активният въглен абсорбира различни примеси, хлор и други химикали. Това ще удължи живота на букета. Освен това въгленът предотвратява развитието на бактерии във водата.

За да запазите букета си свеж и ухаещ възможно най-дълго, трябва да добавите 1-2 таблетки активен въглен в малки вази с обем до 2 литра. За вази с обем 3-5 литра цветарите съветват да използвате 2-3 таблетки. Важно е да не прекалявате, защото тогава въгленът ще абсорбира не само вредни вещества, но и тези, които са необходими за цветята.

Всички изхвърляме тази течност, но тя е най-добрият тор за цветята

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Лунен календар за градинари - какво трябва да направите в градината през май 2024

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com