Градинар поясни през кой месец трябва да засадим домашно отгледан чесън

13569
Градинар поясни през кой месец трябва да засадим домашно отгледан чесън
Снимка: pixabay.com

Засаждането на домашно отгледан чесън е полезно и удовлетворяващо начинание за много градинари. Чесънът е не само ароматно допълнение към кулинарните ви произведения, но също така предлага многобройни ползи за здравето. За да си осигурите успешна реколта от чесън, е изключително важно да разберете кога и как да го засадите.

Времето за засаждане на домашно отгледан чесън до голяма степен зависи от вашия климат и местните условия за отглеждане. В повечето региони най-доброто време за засаждане на чесън е през есента. Обикновено това означава засаждане на чесън през септември или октомври. Важно е обаче да вземете предвид специфичния климат във вашия район. Ако имате сурови зими с ниски температури, е препоръчително да засадите чесъна по-рано през септември, което ще позволи на чесъна да пусне корени, преди земята да замръзне.

Идеалното време за засаждане на чесън при по-мек климат или в региони с по-слабо изразени зими е по-близо до октомври. Чесънът се нуждае от период на излагане на студ, за да се развият правилно луковиците, който е известен като венеризация. Засаждането през есента позволява на скилидките да преживеят този период на охлаждане, което води до по-големи и по-здрави чеснови луковици.

Още: Колко чесън може да се яде на ден без риск за здравето?

При избора на подходящ сорт чесън трябва да се вземат предвид сортове с мека и твърда шийка. Чесънът с мека шийка, като California Early или Inchelium Red, обикновено е подходящ за по-топъл климат, докато сортовете с твърда шийка, като German Red или Music, се развиват добре в по-студените региони. Изборът на правилния сорт за вашия район може значително да повлияе на успеха на вашия чесън.

За да засадите домашно отгледан чесън, счупете луковиците на отделни скилидки и ги засадете със заострения край нагоре, на дълбочина около 2-4 инча в добре дренирана почва. Разположете скилидките на разстояние 4-6 инча една от друга в редове с разстояние 12-18 инча между редовете. Мулчирането на лехата с чесън със слой слама или компост може да помогне за регулиране на температурата и влажността на почвата, като осигури защита през зимните месеци.

Като спазвате тези указания и засаждате домашно отгледания чесън в подходящото време, можете да очаквате богата реколта през следващото лято. Не забравяйте, че чесънът е култура, която не изисква особена поддръжка, което го прави отличен избор за градинари от всички нива. С търпение и грижи можете да се насладите на удоволствието от отглеждането на собствен вкусен и ароматен чесън, който да подобри кулинарните ви произведения и да осигури на кухнята ви свеж домашен аромат.

3 грешки при засаждане на зимен чесън, които са пагубни за реколта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com